تعداد نشریات | 44 |
تعداد شمارهها | 1,302 |
تعداد مقالات | 16,019 |
تعداد مشاهده مقاله | 52,485,328 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 15,212,982 |
تأثیر سطوح کلرید سدیم و نیتروژن بر رشد، غلظت ویتامین C و نیترات سبزی هالوفیت Suaeda aegyptiaca | ||
دانش آب و خاک | ||
مقاله 18، دوره 24، شماره 1، اردیبهشت 1393، صفحه 239-250 اصل مقاله (215.33 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
نویسندگان | ||
محمد امین ذاکری اصل1؛ صاحبعلی بلندنظر2؛ شاهین اوستان* 3؛ سید جلال طباطبایی4 | ||
1دانشجوی سابق کارشناسی ارشد علوم باغبانی، دانشگاه تبریز | ||
2دانشیار گروه باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز | ||
3دانشیار گروه خاکشناسی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز | ||
4استاد گروه باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز | ||
چکیده | ||
افزایش شوری اراضی کشاورزی، محدودیت کشت محصولات زراعی و باغی و کاهش عملکرد آنها را سبب شده است. این امر بسیاری از محققان را به سمت یافتن محصولات جدید جایگزین سوق داده است. هالوفیتها به خاطر سازوکارهای خاص خود مانند سیستم آنتی اکسیدانی به شوری مقاوم هستند. برای مطالعه اثر سطوح کلرید سدیم و نیتروژن بر رشد، غلظت ویتامین C و نیترات هالوفیت خوراکی S. aegyptiaca آزمایشی با 5 سطح شوری عصاره اشباع 10، 20، 40، 60 وdS m-180 بعنوان فاکتور اول و سه سطح نیتروژن 25، 50 و mg kg-175 از منبع اوره بعنوان فاکتور دوم طراحی گردید. آزمایش بصورت فاکتوریل و در قالب طرح کاملاً تصادفی با 3 تکرار در گلخانه به اجرا در آمد. پس از استقرار گیاهان، تیمارهای شوری اعمال گردیدند و نیتروژن نیز در طی دو مرحله به فاصله 10 روز به گلدانها اضافه شد. نتایج نشان داد بیشترین وزن تر و خشک گیاه در شوری کلرید سدیم dS m-120 بدست آمد. با افزایش بیشتر شوری کلرید سدیم وزن تر و خشک کاهش یافت. در شوریهای کلرید سدیم 10 و dS m-120 با افزایش سطح نیتروژن وزن تر و خشک نیز افزایش یافت اما در شوریهای بالاتر سطح متوسط نیتروژن بیشترین وزن تر و خشک را تولید نمود. با افزایش شوری کلرید سدیم تا dS m-140 ویتامین C گیاه افزایش، و با افزایش بیشتر، کاهش یافت. با افزایش سطح نیتروژن میزان ویتامین C گیاه کاهش یافت. با افزایش سطح نیتروژن غلظت نیترات افزایش یافت. در شوریهای کلرید سدیم 10، 20 و dS.m-1 40 غلظت نیترات گیاه در سطوح مختلف نیتروژن ثابت ماند اما در شوریهای 60 و dS m-180 با کاهش سطح نیتروژن غلظت نیترات گیاه نیز کاهش یافت. | ||
کلیدواژهها | ||
شوری؛ نیترات؛ نیتروژن؛ ویتامین C؛ S. aegyptiac | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 3,241 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,970 |