تعداد نشریات | 44 |
تعداد شمارهها | 1,303 |
تعداد مقالات | 16,047 |
تعداد مشاهده مقاله | 52,590,147 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 15,269,534 |
تعیین ترکیبات شیمیایی، عناصر معدنی و انرژی خام دانه جو، دانه گندم و سبوس گندم استان آذربایجان شرقی | ||
پژوهش های علوم دامی (دانش کشاورزی) | ||
دوره 32، شماره 2، شهریور 1401، صفحه 1-16 اصل مقاله (563.13 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22034/as.2022.25149.1419 | ||
نویسندگان | ||
حسین جانمحمدی* 1؛ اکبر تقی زاده2؛ جلیل شجاع غیاث3؛ مجید علیایی4 | ||
1استاد گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز | ||
2استاد تغذیه دام دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز | ||
3استاد بازنشته گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز | ||
4استادیار گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز | ||
چکیده | ||
زمینه مطالعاتی: به منظور تنظیم دقیق جیرههای غذایی و بهبود عملکرد تولید، لازم است ارزش غذایی مواد خوراکی مورد استفاده در تغذیه حیوانات تعیین گردد. هدف از این مطالعه تعیین ترکیبات شیمیایی، محتویات عناصر معدنی و انرژی خام مواد خوراکی معمول در تغذیه دام شامل دانه جو (26 نمونه)، دانه گندم (27 نمونه) و سبوس گندم (15 نمونه) استان آذربایجان شرقی با استفاده از روشهای استاندارد آزمایشگاهی بود. روش کار: نمونههای دانه جو و گندم و سبوس گندم با روش نمونه برداری تصادفی طبقهبندی شده جمعآوری گردید. از رویه means نرم افزار SAS برای محاسبه آمارههای توصیفی و مقایسه میانگینها استفاده شد. نتایج: میانگین ماده خشک جو، گندم و سبوس گندم به ترتیب 88/2 ± 5/925 ˛ 56/6 ± 32/ 909 و 31/9 ± 915 گرم در کیلوگرم و میانگین پروتئین خام به ترتیب معادل 52/14 ± 3/137، 67/10 ± 6/129 و 86/11 ± 9/178 گرم در کیلوگرم ماده خشک بود، که با دادههای (1994) NRC تفاوت معنیداری نشان داد (01/0P<). چربی خام سبوس گندم 48/3 ± 7/43 گرم در کیلوگرم بود که در مقایسه با تراکم چربی خام گزارش شده در جداول NRC تفاوت معنیدار نبود، ولی میانگین چربی خام جو و گندم به ترتیب برابر 08/1 ± 3/20 و 48/0± 1/21 بود که تفاوت معنیداری با چربی خام گزارش شده در جداول (1994) NRC داشت (01/0P<). مقادیر کلسیم در جو، گندم و سبوس گندم به ترتیب 3/0 ± 4/1، 67/0 ± 3/3 و 35/0 ± 46/1 گرم در کیلوگرم ماده خشک بود که بجز در سبوس گندم، با دادههای NRC تفاوت معنیداری نشان داد (01/0P<). نتیجهگیری نهایی: با توجه به تفاوتهای موجود در ترکیبات شیمیائی و عناصر معدنی مواد خوراکی مورد مطالعه در استان آذربایجان شرقی با دادههای گزارش شده در جداول NRC، پیشنهاد میگردد برای تنظیم جیرههای غذایی متعادل و برنامهریزی از اطلاعات منطقهای استفاده شود. | ||
کلیدواژهها | ||
آذربایجان شرقی؛ ترکیبات مواد مغذی؛ دانه جو؛ دانه گندم؛ سبوس گندم | ||
مراجع | ||
Azizi A, 1996. Evaluation of chemical composition and gross energy content of Kordestan province feedstuffs. M.Sc. Thesis, Tehran University Karadj Iran. (In Persian).
Biel W and Jacyno E, 2013. Chemical composition and nutritive value of spring hulled barley varieties. Bulgarian Journal of Agricultural Science 19 (4): 721-727.
Association of Official Analytical Chemist (A.O.A.C.), 1995. Official methods of analysis of AOAC international. 16th edn. Washangton. D.C, USA.
Eila N and Shivazad M, 2007. Comparison of Nutritive Value of Hull-less Barley and Common (hulled) Barley in Leghorn Adult Roosters. Journal of Agricultural Sciences Islamic Azad University. 13 (1):211-221. (In Persian).
Fazaeli H, 1992. Evaluation of chemical composition and gross energy content of Guilan province feedstuffs. M.Sc. Thesis, Tehran University, Karadj, Iran. (In Persian).
Gutierrez A, Verstegen MW, Den Hartog LA, Perez de Ayala P and Villamide MJ, 2008. Effect of wheat cultivar and enzyme addition to broiler chicken diets on nutrient digestibility, performance, and apparent metabolizable energy content. Poultry Science 84:759–767
Hassanzadeh Seyedi A, Janmohamadi H, Hosseinkhani A and Sadeghi MH, 2014. Determination of non-starch polysaccharides and true metabolizable energy content in several wheat varieties. Journal of Animal Science Researches 24 (3): 147-157. (In Persian).
Janmohammadi H, Taghizadeh A and Pirany N, 2009. Chemical composition and metabolizale energy content of some barley varieties of east Azarbyjan using adult leghorn roosters. Journal of Animal Science Researches 19 (1): 105-115. (In Persian).
Janmohammadi H, Taghizadeh A, Yasan P, Shodja J and Nikkhah A, 2013. Determining nutritive value of alfalfa hay and wheat straw from East Azerbaijan province. Iranian Journal of Animal Science Research 6 (1): 45-53. (In Persian).
McDowell LR, 1992. Mineral in Animal and Human Nutrition. Academic Press, INC. Harcourt Broue Jovanovich Publisher. UK.
Mosavi M, 1994. Evaluation of chemical composition and gross energy content of Kermanshah province feedstuffs. M.Sc. Thesis, Tehran University Karadj, Iran. (In Persian).
Nutrient requirements of poultry (NRC), 1994. National academy of science, Washington DC, USA. 9th Edition.
Nutrient Requirements of Dairy Cattle (NRC), 2001. National Academy Press, Washington DC, USA. 7th rev.
Onipe O, Jideani AO and Beswa D, 2015. Composition and functionality of wheat bran and its application in some cereal food products. International Journal of Food Science and Technology 50: 2509–2518.
Rasteh MR and Dastar B, 2015. Determination of Chemical Composition and Metabolisable Energy of Germinated Barley in Broiler Chickens. Research on Animal Production 6(11): 1-8. (In Persian).
SAS, 2000. SAS Institute .The SAS system for windows. Release 8.01. Cary, 2000.
Sofi S and Janmohamadi H, 2015. Animal Nutrition. 7th ed. Amidi Pres. Tabriz, Iran. 1032 pp. (In Persian)
Sramkova Z, Gregova E and Sturdik E, 2009. Chemical composition and nutritional quality of wheat grain. Acta Chimical Slovaca 1 (2): 115 – 138.
Suttle NF, 2010. Mineral Nutrition of Livestock.4th edition. CABI international UK, 587 pp.
Van Soest PJ, 1987. Nutritional Ecology of Ruminant. Cornell University Press. U.S.A.
Zarghi H, Golian A, Kermanshahi H and Aghel H, 2011. Effect of enzyme supplementation on metabolisable energy of corn, wheat and triticale grains in broiler chickens using total excreta collection or marker methods. Iranian Journal of Animal Science Research 2 (3): 105-112. (In Persian). | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 1,243 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 506 |