تعداد نشریات | 41 |
تعداد شمارهها | 1,129 |
تعداد مقالات | 13,888 |
تعداد مشاهده مقاله | 48,857,839 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 12,584,018 |
بررسی و تحلیل عوامل جغرافیایی مؤثر بر امنیت غذایی مناطق روستایی شهرستانهای هریس و بستانآباد | ||
نشریه علمی جغرافیا و برنامه ریزی | ||
مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده، انتشار آنلاین از تاریخ 07 شهریور 1401 | ||
نوع مقاله: مقاله علمی پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22034/gp.2022.50495.2974 | ||
نویسندگان | ||
حسین کریم زاده ![]() ![]() ![]() | ||
1استادیار گروه جغرافیا و برنامه ریزی روستایی دانشگاه تبریز | ||
2استادیار جغرافیا و برنامه ریزی روستایی دانشگاه تبریز | ||
3دانشجوی دکتری جغرافیا و برنامه ریزی روستایی دانشگاه تبریز | ||
چکیده | ||
امنیت غذایی و تغذیه از محورهای اصلی توسعهی ملی است که در سالهای اخیر نگرشها، ضرورتها و اولویتهای تازهای را در سطح سیاستگذاری نمایان و به یکی از چالشهای قرن 21 میلادی تبدیل شده است. لذا، پژوهش حاضر کاربردی و از نظر ماهیت و روش توصیفی و تحلیلی است. برای گردآوری دادهها از مطالعات کتابخانهای و میدانی (پرسشنامه، مصاحبه و مشاهده) استفاده شد. قلمرو مکانی نیز شهرستانهای هریس و بستانآباد میباشد. برای انتخاب روستاهای نمونه در شهرستانهای مورد مطالعه 3 فاکتور؛ 1) توزیع جغرافیایی، 2) توپوگرافی و ارتفاع و 3) خانوارهای روستایی (روستاهای بالای 50 خانوار) مد نظر قرار گرفت و 18 روستا از شهرستان بستانآباد و 10 روستا نیز از شهرستان هریس انتخاب شدند. جامعهآماری را سرپرستان خانوارهای روستایی تشکیل میدهند. روستاهای منتخب دارای 26087 نفر جمعیت و 7574 خانوار روستایی می-باشند که با استفاده از فرمول کوکران تعداد 392 خانوار به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای تجزیه و تحلیل دادهها و اطلاعات از آزمونهای تیتک نمونهای، تکنیک SAW، کندال، کروسکالوالیس و ... استفاده شده است. نتایج حاصله نشان داد، وضعیت همه شاخصهای امنیت غذایی (دسترسی، دستیابی، شیوه مصرف و ثبات) در محدوده مورد مطالعه بهصورت مطلوب ارزیابی شده و روستاهای جیقه/جقه، شیروانهده و چرمخوران سفلی در رتبههای اول تا سوم از نظر امنیتغذایی قرار دارند و امنیت غذایی نسبت به سایر روستاهای مورد مطالعه بالاست. در ضمن روستاهای خشندرق، عینالدین و باروق در رتبههای آخر از نظر امنیت غذایی در محدوده مورد مطالعه قرار دارند و در این روستاها میزان امنیت غذایی نسبت به سایر روستاها پایین است. همینطور، عامل اقتصادی (درآمد، اشتغال، تولید، بهرهبرداری، تنوع اقتصادی و ...) بهعنوان مهمترین عوامل افزایش امنیت غذایی در نواحی روستایی مورد مطالعه از دیدگاه پاسخگویان تحقیق شناخته شده است. | ||
کلیدواژهها | ||
امنیت غذایی؛ جغرافیایی؛ بستانآباد؛ هریس | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 87 |