تعداد نشریات | 41 |
تعداد شمارهها | 1,130 |
تعداد مقالات | 13,890 |
تعداد مشاهده مقاله | 48,862,485 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 12,586,110 |
حواس چشایی و بویایی از دیدگاه حکمت متعالیه و علوم اعصاب | ||
مجله پژوهش های فلسفی | ||
مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده، انتشار آنلاین از تاریخ 06 شهریور 1401 | ||
نوع مقاله: مقاله علمی- پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22034/jpiut.2022.46826.2886 | ||
نویسنده | ||
زهره سلحشور سفیدسنگی ![]() | ||
دانشگاه فردوسی مشهد | ||
چکیده | ||
حس چشایی و بویایی از حواسی است که مورد توجه فیلسوفان اسلامی مانند ملاصدرا و دانشمندان علوم اعصاب بوده است. در فلسفه و علوم اعصاب چشایی و بویایی وسیلهای برای درک بوها و مزهها است. در مورد چگونگی درک بو و مزه با نگاه به دادهها و استدلالهای این علوم، این تبیینها مکمل همدیگر هستند. از دیدگاه علوم اعصاب محرکهای شیمیایی در مراتب حس چشایی و بویایی فرآیند پیچیدهای را در سیستم چشایی و بویایی پشت سر میگذارند که در نهایت منجر به ادراک بو و مزه میشود. اما ملاصدرا تبیین علمای طبیعی از این حواس را مخدوش میداند و معتقد است که در این تعاریف علل اعدادی با علل فاعلی خلط گردیده است. صدرا معتقد است وقتی نفس از طریق بدن و تعلق به بدن با عالم طبیعت و خارج ارتباط برقرار کرد، صورتی مماثل با شی خارجی را در حیطه خود (نفس) انشاء میکند. بر این اساس در این پژوهش به مقایسه دیدگاه علوم اعصاب و ملاصدرا در مورد ادراک چشایی و بویایی پرداخته میشود. همچنین طبیعیات استفاده شده در نظریات ملاصدرا با استفاده از علوم نوین مورد بازبینی قرار میگیرد. بدین ترتیب به نظر میرسد با توجه به نظریات علوم اعصاب در زمینهی انواع مزهها، باید تغییری در این زمینه در حکمت متعالیه انجام شود. | ||
کلیدواژهها | ||
چشایی"؛ بویایی"؛ مزه"؛ مغز"؛ ،"؛ نفس | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 3,082 |