تعداد نشریات | 41 |
تعداد شمارهها | 1,130 |
تعداد مقالات | 13,898 |
تعداد مشاهده مقاله | 48,902,309 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 12,604,108 |
تعیین فراسنجههای تخمیر و گوارشپذیری تفاله گوجهفرنگی در مقایسه با سبوسگندم در شرایط برونتنی | ||
پژوهش های علوم دامی (دانش کشاورزی) | ||
مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده، انتشار آنلاین از تاریخ 05 شهریور 1401 | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22034/as.2022.41844.1583 | ||
نویسندگان | ||
زهرا امینی فرد ![]() | ||
1گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه لرستان خرم آباد | ||
2عضو هیئت علمی دانشگاه لرستان | ||
چکیده | ||
زمینه مطالعاتی: ارزش غذایی تفاله گوجهفرنگی به عنوان یک فراورده فرعی کشاورزی جهت استفاده در تغذیه دام ارزیابی شد. هدف: این تحقیق به منظور تعیین فراسنجههای تولید گاز و گوارشپذیری تفاله گوجهفرنگی در مقایسه با سبوسگندم در شرایط برونتنی انجام شد. روش کار: ابتدا ترکیبات شیمیایی و فراسنجههای تولید گاز تفاله گوجهفرنگی و سبوس گندم تعیین شدند. سپس تفاله گوجهفرنگی با سطوح صفر، 5/2، 5، 5/7 و 10 درصد (بر اساس مادهخشک) جایگزین سبوس گندم در جیره برههای پرواری شد و اثر این جایگزینی بر گوارشپذیری شکمبهای مادهآلی، انرژی قابلمتابولیسم و فراسنجههای تخمیر شامل pH، نیتروژن آمونیاکی، تولید پروتئینمیکروبی و اسیدهایچرب فرار کوتاهزنجیر مورد بررسی قرار گرفت. نتایج: مقادیر مادهآلی، خاکستر، پروتئینخام، عصارهاتری، الیافنامحلول در شوینده خنثی و اسیدی تفاله گوجهفرنگی بهترتیب 1/94، 9/5، 2/17، 1/12، 63 و 42 درصد مادهخشک بود. در آزمایش حاضر تفاله گوجهفرنگی در مقایسه با سبوس گندم دارای مقادیر بیشتر پروتئینخام، عصاره اتری، الیافنامحلول در شوینده خنثی و الیافنامحلول در شوینده اسیدی نسبت به سبوس گندم بود. تفاله گوجهفرنگی در مقایسه با سبوس گندم پتانسیل تولید گاز، نرخ تولید گاز، گوارشپذیری مادهخشک و مادهآلی کمتری داشت (05/0>P) ولی ضریب تفکیک و تولید پروتئینمیکروبی تفاله گوجهفرنگی بیشتر از سبوس گندم بود. با اینحال pH و نیتروژن آمونیاکی تفاوت معنیداری وجود نداشت (05/0<P). افزایش سطح تفاله گوجهفرنگی در جیره باعث افزایش تولید پروتئینمیکروبی شد (05/0>P) ولی روی تولید گاز، انرژی قابلمتابولیسم و فراسنجههای تخمیری تاثیر معنیداری نداشت (05/0>P). نتیجهگیری نهایی: بهطور کلی استفاده از تفاله گوجهفرنگی تا 10 درصد مادهخشک در جیره بره پرواری به صورت جایگزین با سبوس گندم تاثیر منفی بر فراسنجههای تخمیر شکمبهای نداشت. بنابراین با توجه به ترکیبات شیمیایی و قیمت ارزانتر آن نسبت به سبوس گندم، استفاده از تفاله گوجهفرنگی تا 10 درصد مادهخشک در جیره بره پرواری به صورت جایگزین با سبوس گندم میتواند در کاهش هزینه جیره مفید باشد. | ||
کلیدواژهها | ||
بره پرواری؛ پروتئینمیکروبی؛ تخمیر؛ تفاله گوجهفرنگی؛ سبوسگندم؛ ضریبتفکیک | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 147 |