تعداد نشریات | 44 |
تعداد شمارهها | 1,303 |
تعداد مقالات | 16,020 |
تعداد مشاهده مقاله | 52,487,041 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 15,213,989 |
اثر رقابت بر وضعیت نیتروژن کشت مخلوط سویا (Glycine max (L.) Merrill) و ارزن (Panicum miliaceum L.) در سیستم کشاورزی کم نهاده | ||
دانش کشاورزی وتولید پایدار | ||
دوره 32، شماره 2، مرداد 1401، صفحه 31-46 اصل مقاله (1.08 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22034/saps.2021.46009.2681 | ||
نویسندگان | ||
رحمت عباسی* ؛ میثم نامداری؛ همت اله پیردشتی؛ فائزه زعفریان | ||
گروه زراعت، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران | ||
چکیده | ||
این پژوهش به منظور بررسی اثر رقابت بینگونهای بر میزان فعالیت تثبیت بیولوژیکی سویا و نقش گیاه ارزن در بهبود شاخص کارایی نیتروژن در کشت مخلوط سویا و ارزن انجام شد. آزمایش بهصورت طرح بلوک کامل تصادفی با چهار تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری در دو سال 1397 و 1398 انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل نسبتهای کاشت 0:100، 25:75، 50:50، 75:25 و 100:0 (به ترتیب ارزن-سویا) به روش جایگزینی بودند. نسبتهای مختلف کاشت اثر معنیداری بر درصد نیتروژن حاصل از تثبیت بیولوژیکی گیاه سویا، فعالیت ریشه گیاه ارزن، شاخص کارایی عنصر غذایی نیتروژن و عملکرد نیتروژن داشتند. در طی مراحل مختلف رشد نسبتهای مختلف کشت مخلوط در مقایسه با تیمار کشت خالص دارای قابلیت تثبیت بیولوژیکی نیتروژن بیشتری بودند. شاخص جذب نیتروژن گیاه ارزن با افزایش سهم کاشت آن در نسبتهای مختلف کشت مخلوط بهبود یافت و افزایش شاخص رقابتی گیاه سویا در نسبتهای کاشت 75:25 و 50:50 (ارزن-سویا) باعث کاهش کارایی جذب این عنصر در گیاه ارزن شد. همچنین نسبت کاشت 75:25 (ارزن-سویا) در مرحله 90 روز پس از کاشت دارای کمترین میزان فعالیت ریشه بود. با کاهش تعداد ردیف کاشت گیاه ارزن در الگوی کشت مخلوط سهم مشارکت آن از کل نیتروژن دانه بر خلاف گیاه سویا، به شدت کاهش یافت. در بین نسبتهای مختلف کشت مخلوط، نسبت کاشت 25:75 (ارزن-سویا) با میانگین 23/1 دارای نسبت برابری زمین بالاتر از یک بودند. | ||
کلیدواژهها | ||
اثر مکملی؛ نسبت کشت؛ تثبیت بیولوژیکی نیتروژن؛ شاخص کارایی نیتروژن؛ نسبت برابری زمین | ||
مراجع | ||
Angland J, Billen G and Garnier J. 2015. Relationships for estimating N2 fixation in legumes: incidence for N balance of legume-based cropping systems in Europe. Ecosphere, 6(3): 1-24.
Cataldo DA, Haroon M, Schrader LE and Youngs VL. 1975. Rapid colorimetric determination of nitrate in plant tissue by nitration of salicylic acid. Communications in Soil Science and Plant Analysis, 6: 71–80.
Chapagain T and Riseman A. 2014. Intercropping wheat and beans: effects on agronomic performance and land productivity. Crop Science, 54: 2285-2293.
Cong WF, Hoffland E, Li L, Six J, Haosun J, Bao X, Zhang F and Werf W. 2014. Intercropping enhances soil carbon and nitrogen. Global Change Biology, 21(4): 1715-1726.
Corre-Hellou G, Brisson N, Launay M, Fustec J and Crozat Y. 2007. Effect of root depth penetration on soil N sharing and dry matter in pea-barley intercrops given different soil N supplies. Field Crop Research, 103: 76–85.
Darapuneni MK, Angadi SV and Umesh MR. 2018. Canopy development of annual legumes and forage sorghum intercrops and its relation to dry matter accumulation. Agronomy Journal, 110 (3): 939-949.
Du Q, Zhou L, Chen P, liu X, Song C, Yang F, Wang X, Liu W, Sun X, Du J, Liu J, Shu K, Yang W and Yong T. 2019. Relay-intercropping soybean with maize maintains soil fertility and increases nitrogen recovery efficiency by reducing nitrogen input. The Crop Journal, 8(1): 140-152.
Eskandari H and Ghanbari A. 2011. Evaluation of competition and complementarity of Corn (Zea mays) and Cowpea (Vigna sinensis) intercropping for nutrient consumption. Agricultural Science and Sustainable Production, 21(2): 67-75. (In Persian).
Eskandari H and Javanmatd A. 2014. Evaluation of forage yield and quality in intercropping patterns of Maize (Zea mays) and Cow pea (Vigna sinensis). Agricultural Science and Sustainable Production, 23(4): 101-110. (In Persian).
Finley KAB and Ryan MR. 2018. Advancing intercropping research and practices in industrialized agricultural landscapes. Agriculture, 8(80): 1-24.
Fustec J, Lesuffleur F, Mahieu S and Cliquet JB. 2010. Nitrogen rhizodeposition of legumes. A review. Agronomy for Sustainable Development, 30: 57-66.
Ghosh PK, Tripathi AK, Bandyopadhyay KK and Manna MC. 2009.Assessment of nutrient competition and nutrient requirement intercropping system. European Journal of Agronomy, 31: 43-50.
Greenwood DJ, Lemaire G, Gossee G, Cruz P, Draycott A and Neeteson JJ. 1990. Decline in percentage N of C3 and C4 crops with increasing plant mass. Annals of Botany, 66: 425-436.
Herridge DF. 1984. Effects of nitrate and plant development on the abundance of nitrogenous solutes in root-bleeding and vacuum extracted exudates of soybean. Crop Science, 25: 173-179.
Hungria M, Franchini JC, Campo RJ, Crispino CC, Moraes JZ, Sibaldelli RNR, Mendes IC and Arihara J. 2006. Nitrogen nutrition of soybean in Brazil: contributions of biological N2 fixation and of N fertilizer to grain yield. Canadian Journal of Plant Science, 86: 927-939.
Igbal MA, Hamid A, Hussain I, Siddiqui MH, Ahmad T, Khaliq A and Ahmad Z. 2019. Competitive indices in cereal and legume mixtures in a south Asian environment, 111 (1): 1-8.
Islam MA and Adjesiwor AT. 2018. Nitrogen fixation and transfer in agricultural production systems. Pp. 95-110. In: Khan A. and Fahad S (eds). Nitrogen in Agriculture. INTECH- London.
Jamont M, Guillaume P and Fustec J. 2013. Sharing N resources in the early growth of rapeseed intercropped with faba bean: does N transfer matter? Plant and Soil, 371 (1-3): 651-653.
Kong L, Xie Y, Hu L, Feng B and Li S. 2016. Remobilization of vegetative nitrogen to developing grain in wheat, review. Field crop Research, 196: 134-144.
Latati M, Bargaz A, Belarbi B, Lazali M, Benlahrech S, Tellah S, Kaci G, Drevon J and Ounane S. 2016. The intercropping common bean with maize improves the rhizobial efficiency, resource use and grain yield under low phosphorus availability. European Journal of Agronomy, 72: 80-90.
Layek J, Shivakumar BG, Rana DS, Munda S, Lakshman K, Das A and Ramkrushna GI. 2014. Soybean–Cereal intercropping systems as influenced by nitrogen nutrition. Agronomy Journal, 106 (6): 1933-1946.
Loreau M and Hector A. 2001. Partitioning selection and complementarity in biodiversity experiments. Nature, 412: 72–76.
Mead R and RW Willey. 1980. The concept of a land equivalent ratio and advantages in yields for intercropping. Experimental Agriculture, 16: 217–228.
Miller AJ and Cramer MD. 2005. Root nitrogen acquisition and assimilation. Pp. 1-36. In: Lambers H and Colmer TD (eds). Root physiology: from gene to function. Springer- Dordrecht.
Neugschwandtner RW and Kaul HP. 2015. Nitrogen uptake, use and utilization efficiency by oat–pea intercrops. Field Crop Research, 179: 113-119.
Prihofer-walzl K. and Rasmussen J. 2012. Nitrogen transfer from forage legumes to nine neighbouring plants in a multi-species grassland. Plant Soil, 350: 71-84.
Saedi M, Raei Y, Amini R, Taghizadeh A and Pasban Eslam B. 2018. Evaluation of yield and protein content of Safflower (Carthamus tinctorius) in intercropping with Faba bean (Vicia faba L.) under biological and chemical fertilizers. Agricultural Science and Sustainable Production, 28(4): 247-260. (In Persian). Sinebo W, Gretzmacher R and Edelbauer A. 2004. Genotypic variation for nitrogen use efficiency in Ethiopian barely. Field Crops Research, 85(1): 43-60.
Unkovich M, Herridge DF, Peoples M, Cadisch G, Boddey B, Giller K, Alves B and Chalk P. 2008. Measuring plant-associated nitrogen fixation in agricultural systems. Australian Center for International Agricultural Research (ACIAR).
Young EG and Conway CF. 1942. On the estimation of allantoin by the Rimini-Schryver reaction. Journal of Biological Chemistry, 142: 839–853.
Yu Y, Stomph TJ, Makowski D and Werf WV. 2015. Temporal niche differentiation increases the land equivalent ratio of annual intercrops: A meta-analysis. Field Crop Research, 184: 133-144.
Zang H, Yang X, Feng X, Qian X, Hu Y, Ren C and Zeng Z. 2015. Rhizodeposition of nitrogen and carbon by Mungbean (Vigna radiate L.) and its contribution to intercropped oats (Avena nuda L.). PLOS One, 10(5): 1-14.
Zhang X, Huang G, Bian X and Zhao Q. 2013. Effects of root interaction and nitrogen fertilization on the chlorophyll content, root activity, photosynthetic characteristics of intercropped soybean and microbial quantity in the rhizosphere. Plant Soil Environment, 59(2): 80-88. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 335 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 435 |