تعداد نشریات | 44 |
تعداد شمارهها | 1,303 |
تعداد مقالات | 16,020 |
تعداد مشاهده مقاله | 52,486,975 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 15,213,959 |
تاثیر مکمل تجاری مولتیاکت-ال بر عملکرد، کیفیت تخم مرغ، تیتر آنتی بادی علیه نیوکاسل، سطح آنتیاکسیدانی سرم خون و موروفولوژی روده در مرغ های تخمگذار تحت تنش گرمایی در انتهای دوره تولید | ||
پژوهش های علوم دامی (دانش کشاورزی) | ||
دوره 33، شماره 4، اسفند 1402، صفحه 111-124 اصل مقاله (697.16 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22034/as.2022.48952.1636 | ||
نویسندگان | ||
رضا مهدوی* 1؛ علی حسین پیرای1؛ محمد صدقی2 | ||
1گروه علوم دامی دانشگاه رازی | ||
2گروه علوم دامی دانشگاه صنعتی اصفهان | ||
چکیده | ||
زمینه مطالعاتی: مولتی اکت-ال ترکیبی از محرکهای رشد غیرآنتیبیوتیکی شامل پروبیوتیک، پریبیوتیک، آنزیمها، اسیدهای آلی، ترکیبات آنتی اکسیدانی و کیلیت مواد معدنی می باشد که ممکن است بر عملکرد و کیفیت تخممرغهای تولیدی تحت شرایط تنش گرمایی تاثیر مثبتی داشته باشد. . هدف: این آزمایش به منظور بررسی اثر مکمل مولتیاکت-ال بر عملکرد، کیفیت تخممرغ، تیتر آنتیبادی علیه نیوکاسل، سطح آنتیاکسیدانی خون و ریختشناسی روده مرغهای تخمگذاری که در شرایط تنش گرمایی نگهداری شده بودند، انجام گرفت. روش کار: این آزمایش در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تیمار شامل جیرهی شاهد و جیرهی شاهد مکملشده با مقادیر 3/0 و 5/0 درصد مولتیاکت-ال با استفاده از تعداد 216 قطعه مرغ تخمگذار سویه LSL-Lite به مدت 8 هفته انجام شد. هر تیمار دارای 6 تکرار بود که در هر تکرار 12 پرنده (در 4 قفس متوالی و در هر قفس 3 مرغ) قرار داشت. مرغها در طول دورهی آزمایشی به مدت 6 ساعت در معرض تنش گرمایی دوره-ایی (1±36 درجه سانتیگراد و میانگین رطوبت 5±30 درصد) قرار گرفتند. نتایج: استفاده از مکمل مولتیاکت-ال در مقادیر 3/0 یا 5/0 درصد جیره سبب افزایش معنیدار درصد تولید تخممرغ، وزن تخممرغ، خوراک مصرفی، بهبود درصد تلفات و ضریب تبدیل در مرغهای تخمگذار تحت تنش گرمایی شد (P<0.05). اما مکمل مولتیاکت-ال بر افزایش وزن مرغهای تخمگذار تاثیری نداشت (P>0.05). استفاده از 3/0 درصد مکمل مولتیاکت-ال در جیره سبب کاهش غیرمعنیدار تخم مرغ-های غیرطبیعی شد (P>0.05)، هرچند این مکمل تاثیری بر شاخص شکل، واحد هاو، ضخامت پوسته، چگالی نسبی، درصد وزنی زرده، درصد وزنی سفیده و درصد وزنی پوستهی تخممرغ نداشت (P>0.05). افزودن 5/0 درصد از مکمل مولتیاکت-ال به جیره مرغهای تخمگذار تحت تنش گرمایی سبب کاهش غلظت مالوندیآلدئید سرم و افزایش غلظت سوپراکسید دیسموتاز در خون تام (کامل) شد (P<0.05). افزایش غلظت گلوتاتیون پراکسیداز خون تام مشاهده شده در اثر افزودن مکمل مولتی اکت-ال به جیرهها از لحاظ آماری معنی دار نبود (P>0.05). تاثیر تیمارهای آزمایشی بر تیتر آنتی بادی علیه نیوکاسل، ظرفیت کل آنتی اکسیدانی سرم، مقادیر گلوکز، کلسترول، کلسیم، فسفر، اسید اوریک، آلبومین و تری گلیسرید معنیدار نبود (P>0.05). تیمارهای آزمایشی تاثیر معنیداری بر طول پرز، عمق کریپت، عرض پرز، مساحت سطح پرز و نسبت طول پرز به عمق کریپت در ناحیه ژوژنوم رودهی کوچک نداشتند (P>0.05). نتیجهگیری نهایی: با توجه به نتایج بدست آمده در تحقیق حاضر، استفاده از مکمل مولتیاکت-ال در جیره مرغهای تخمگذار تحت تنش گرمایی به میزان 3/0 درصد خوراک توصیه میشود. | ||
کلیدواژهها | ||
مرغ تخمگذار؛ مولتیاکت-ال؛ کیفیت تخممرغ؛ ریخت شناسی روده؛ نیوکاسل؛ آنتی اکسیدان | ||
مراجع | ||
Adhikari P, Kiess A, Adhikari R and Jha R, 2020. An approach to alternative strategies to control avian coccidiosis and necrotic enteritis. Journal of Applied Poultry Research 29: 515–534.
Akbarian A, Michiels J, Degroote J, Majdeddin M,Golian A and De Smet S, 2016. Association between heat stress and oxidative stress in poultry; mitochondrial dysfunction and dietary interventions with phytochemicals. Journal of Animal Science and Biotechnology 7:37-51.
Azad MAK, Kikusato M, Maekawa T, Shirakawa H and Toyomizu M, 2010. Metabolic characteristics and oxidative damage to skeletal muscle in broiler chickens exposed to chronic heat stress. Comparative Biochemistry and Physiology Part A 155: 401-406.
Barrett NW, Rowland K, Schmidt CJ, Lamont SJ, Rothschild MF, Ashwell CM and Persia ME, 2019. Effects of acute and chronic heat stress on the performance, egg quality, body temperature, and blood gas parameters of laying hens. Poultry Science 98:6684-6692
Bozkurt M, Kucukyilmaz K, Catli AU, Cınar M, Bintaş E, and Coven F, 2012. Performance, egg quality, and immune response of laying hens fed diets supplemented with mannan-oligosaccharide or an essential oil mixture under moderate and hot environmental conditions. Poultry Science 91:1379-1386
Curtis PA, 2008. ‘Changes in eggs over a production cycle’, proceedings of the Midwest Poultry Federation Convention, St. Paul, Minnesota, USA.
Curtis PA, Kerth L and Anderson KE, 2005. Quality and compositional characteristics of layer hens as affected by bird age. 11th European Symposium on the Quality of Eggs and Egg products, Doowerth, The Netherlands, 214–219.
Deng W, Dong XF, Tong JM and Zhang Q, 2012. The probiotic Bacillus licheniformis ameliorates heat stress-induced impairment of egg production, gut morphology, and intestinal mucosal immunity in laying hens. Poultry Science 91: 575-582
Ebeid TA, Suzuki T and Sugiyama T, 2012. High temperature influences eggshell quality and calbindin-D28k localization of eggshell gland and all intestinal segments of laying hens. Poultry Science. 91: 2282–2287.
Elnagar SA, Scheideler SE and Beck MM, 2010. Reproductive hormones, hepatic deiodinase messenger ribonucleic acid, and vasoactive intestinal polypeptide-immunoreactive cells in hypothalamus in the heat stress-induced or chemically induced hypothyroid laying hen. Poultry Science 89: 2001-2009.
Gadde UD, KimWH, Oh ST and Lillehoj HS, 2017 Alternatives to antibiotics for maximizing growth performance and feed e_ciency in poultry: A review. Animal Health Research Reviews 18: 26-45.
Gallazzi D, Giardini A, Grazia Mangiagalli M, Marelli S, Ferrazzi V, Orsi S and Guidobono Cavalchini L, 2008. Effects of Lactobacillus acidophilus D2/ CSL on laying hen performance. Italian Journal of Animal Science 7: 27-37. Hamilton RMG, 1982. Methods and factors that affect the measurement of egg shell quality. Poultry Science 61: 2022-2039.
Jha R, Fouhse JM, Tiwari UP, Li L and Willing BP, 2019. Dietary Fiber and Intestinal Health of Monogastric Animals. Frontiers in Veterinary Science. 6: 48.
Kilic I and Simsek E, 2013.The Effects of Heat Stress on Egg Production and Quality of Laying Hens. Journal of Animal and Veterinary Advances12 (1): 42-47.
Langhout P and Sus T, 2005. Volatile fatty acids improve performance and quality. International Poultry Production 13(3): 17.
Li GM, Liu P, Yin B, YueLiu Y, WenDong W, Gong Sh, Zhang J and HeTan J, 2020. Heat stress decreases egg production of laying hens by inducing apoptosis of follicular cells via activating the FasL/Fas and TNF-α systems. Poultry Science 99:6084-6093.
Lim HS and Paik IK, 2003. Effects of Supplementary Mineral Methionine Chelates (Zn, Cu, Mn) on the Performance and Eggshell Quality of Laying Hens. Asian-Australasian Journal of Animal Sciences 16 (12): 1804-1808.
LOHMANN TIERZUCHT-GmbH. Management Guide LSL-Lite North America Cage. https://lohmann-breeders.com/media/2020/07/ManagementGuideLSLLiteNorthAmericaCage.pdf
Mabe I, Rapp C, Bain MM and Nys Y, 2003. Supplementation of a corn-soybean meal diet with manganese, copper and zinc from organic or inorganic sources improves eggshell quality in aged laying hens. Poultry Science 82: 1903-1913.
Mahmoud KZ and Hijazi AA, 2007. Effect of vitamin A and/or E on plasma enzymatic antioxidant systems and total antioxidant capacity of broiler chickens challenged with carbon tetrachloride. Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition 91: 333-340.
Ostalowska A, Birkner E, Wiecha M, Kasperczyk S, Kasperczyk A, Kapolka and Zon-Giebel A, 2006. Lipid peroxidation and antioxidant enzymes in synovial fluid of patients with primary and secondary osteoarthritis of the knee joint. Osteoarthritis Cartilage 14: 139-145.
Roth N, Käsbohrer A, Mayrhofer S, Zitz U, Hofacre C and Domig KJ, 2019. The application of antibiotics in broiler production and the resulting antibiotic resistance in Escherichia coli: A global overview. Poultry Science 98: 1791-1804.
Safdari-Rostamabad M, Hosseini-Vashan SJ, Perai AH and Sarir H, 2017. Nanoselenium supplementation of heat-stressed broilers: effects on performance, Carcass characteristics, blood metabolites, immune response, antioxidant status, and jejunal morphology. Biological Trace Element Research 178(1):105-116.
Saint Pierre NR, Cobanov B and Schnitkey G, 2003. Economic losses from heat stress by US livestock industries. Journal of Dairy Science 86: E52-E77.
SAS Institute, 2003. SAS user’s guide: statistics. Version 9.2. SAS Institute Inc., cary, NC. Pp: 126-178.
Sun X, McElroy A, Webb Jr KE, Sefton AE and Novak C, 2005. Broiler performance and intestinal alterations when fed drug-free diets. Poultry Science 84: 294-1302.
Williams KC, 1992. Some factors affecting albumen quality with particular reference to Haugh unit score. World’s Poultry Science Journal 48: 5-16.
Yadav S and Jha,R, 2019. Strategies to modulate the intestinal microbiota and their e_ects on nutrient utilization, performance, and health of poultry. Journal of Animal Science and Biotechnology 10: 2.
Yuan B, Ohyama K, Bessho T, Uchide N and Toyoda H, 2008. Imbalance between ROS production and elimination results in apoptosis induction in primary smooth chorion trophoblast cells prepared from human fetal membrane tissues. Life Science 82(11-12): 623-630.
Zhang P, Yan T, Wang X, Kuang S, Xiao Y, Lu W and Bi D, 2017. Probiotic mixture ameliorates heat stress of laying hens by enhancing intestinal barrie r function and improving gut microbiota. Italian Journal of Animal Science. 16 (2): 292-300. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 578 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 440 |