تعداد نشریات | 41 |
تعداد شمارهها | 1,027 |
تعداد مقالات | 12,549 |
تعداد مشاهده مقاله | 13,744,767 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 11,690,544 |
تاثیرکودهای زیستی و آلی بر خصوصیات رشدی، اسانس و جذب عناصر دو گونه مرزه | ||
دانش کشاورزی وتولید پایدار | ||
مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده، انتشار آنلاین از تاریخ 01 آبان 1401 | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22034/saps.2022.48858.2766 | ||
نویسندگان | ||
اسما بستامی ![]() ![]() | ||
1گروه تولید و ژنتیک گیاهی ، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ایران | ||
2دانشکده کشاورزی دانشگاه ارومیه | ||
چکیده | ||
اهداف :مطالعه بهمنظور مقایسه تاثیر کودهای زیستی و آلی بر خصوصیات رشدی، درصد و عملکرد اسانس و جذب عناصر دو گونه مرزه و شناسایی گونه مرزه سازگار به شرایط منطقه بود. مواد و روشها: آزمایشی مزرعهای به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک کامل تصادفی در سه تکرار در شمال لرستان در سه سال زراعی ( از1396 تا 1398) اجرا شد. فاکتور اول شامل سه گونه قارچ مایکوریزا (Funneliformis mosseae ، Rhizophagus irregularis, و G. fasiclutum)، کود فسفات زیستی (بارور2)، کود ماهی (800 کیلوگرم در هکتار)، کود گاوی (20 تن در هکتار) و ورمی کمپوست (پنج تن در هکتار) و شاهد (عدم استفاده از کود)، فاکتور دوم نیز دو گونه مرزه خوزستانی و رشینگری بود. یافتهها : نتایج تجزیه مرکب واریانس سال دوم و سوم نشان داد اثر ساده تیمارهای کودی و گونه بر تمامی صفات مورد مطالعه معنیدار است. بیشترین ارتفاع بوته (16/39 سانتیمتر)، تعداد شاخههای فرعی (8/29)، شاخص سطح برگ (79/0)، وزن خشک بوته (15/4 تن در هکتار)، درصد اسانس (53/5)، عملکرد اسانس (92/22 کیلوگرم بر هکتار)، نیتروژن (78/3)، فسفر (91/1)، پتاسیم (18/4) وآهن برگ (25/466 میلیگرم بر کیلوگرم) از محلولپاشی ورمی کمپوست حاصل شد. اثر متقابل معنیداری بین سال و گونه در برخی صفات مشاهده شد. نتیجهگیری: بر اساس این نتایج، محلولپاشی ورمی کمپوست (پنج تن در هکتار)، میتواند باعث تولید پایدار و بهبود رشد و عملکرد اسانس هر دو گونه مرزه شود. واژه های کلیدی: درصد اسانس، وزن خشک ، کود فسفات زیستی، کود ماهی، ورمی کمپوست | ||
کلیدواژهها | ||
درصد اسانس؛ وزن خشک؛ کود فسفات زیستی؛ کود ماهی؛ ورمی کمپوست | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 25 |