تعداد نشریات | 44 |
تعداد شمارهها | 1,303 |
تعداد مقالات | 16,020 |
تعداد مشاهده مقاله | 52,489,348 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 15,216,923 |
اثر قارچهای میکوریز آربوسکولار بر جذب عناصر غذایی و عملکرد پیاز در یک خاک شور در شرایط مزرعهای | ||
دانش آب و خاک | ||
مقاله 11، دوره 19، بهار و تابستان، تیر 1388، صفحه 145-158 اصل مقاله (211.64 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
نویسندگان | ||
علیرضا توسلی* 1؛ ناصر علی اصغرزاد2 | ||
1مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان شرقی | ||
2دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز | ||
چکیده | ||
قارچهای میکوریزی بوجود آورنده یکی از همزیستیهای مفید در ریشه اکثر گیاهان بوده و نقش کلیدی در چرخه عناصر غذایی و همچنین مقاومت گیاهان در برابر تنشهای محیطی دارند. در این تحقیق اثر تلقیح ریشههای پیاز با قارچهای میکوریز و نقش آنها در عملکرد غده و جذب عناصر غذایی دریک خاک شور طی دو سال زراعی 83 و 84 در مزرعه مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان شرقی به مرحله اجرا درآمد. از چهارگونه قارچهای میکوریز جنس گلوموس شامل : گلوموس اتونیکاتوم، گلوموس ورسیفورم، گلوموس موسه و گلوموس اینترارادیسز برای تلقیح نشاهای پیاز استفاده شد. پس از تلقیح و رشد کافی، نشاهای پیاز به مزرعه منتقل شده و در دو گروه 1- بدون مصرف فسفر و 2- با مصرف نصف فسفر توصیه شده(معادل 50 کیلوگرم در هکتار) در کرتها کشت گردیدند. خاک مزرعه در موقع آماده سازی زمین در فصل بهار در سال اول EC برابر 26/7 و در سال دوم برابر 5dS/m داشت. پس از طی دوره رشد، محصول غدهها برداشت شده و عملکرد و غلظت عناصر نیتروژن، فسفر، پتاسیم، منگنز، روی، مس، سدیم و کلرید غدهها تعیین گردید. براساس نتایج تجزیه مرکب دادههای دو سال آزمایش، تیمارها بر عملکرد غده پیاز، غلظت فسفر، سدیم، کلرید، روی و مس و کل جذب نیتروژن، فسفر، پتاسیم، روی و مس در غده پیاز در سطح احتمال 1 درصد و بر کل جذب سدیم، کلرید و منگنز در سطح احتمال 5 درصد تأثیر معنیدار داشتند. بیشترین عملکرد غده در هر دو سال از تلقیح با قارچهای میکوریز به دست آمد. تلقیح با قارچهای گلوموس اتونیکاتوم و گلوموس ورسیفورم با کاربرد نصف فسفر توصیه شده به ترتیب 3/32 و 76/30 تن در هکتار بیشترین عملکرد غده پیاز را نسبت به بقیة تیمارها داشتند. تیمار بدون تلقیح با قارچ و بدون مصرف فسفر با 6/12 تن در هکتار کمترین عملکرد غده را داشت. غلظت سدیم در غده پیاز در تیمار گلوموس اتونیکاتوم بدون مصرف فسفر، کمترین مقدار( 323/. درصد در ماده خشک) و در تیمارهای بدون تلقیح با قارچ بیشترین مقدار(476/. درصد در ماده خشک) را داشت. غلظت کلرید در غده نیز در تیمارهای گلوموس موسهبا کاربرد نصف فسفر توصیه شده و گلوموس اتونیکاتوم بدون مصرف فسفر به کمترین مقدار( 778/. و 791/. درصد در ماده خشک) و در تیمارهای بدون تلقیح با قارچ به بیشترین مقدار( 143/1 درصد در ماده خشک) رسید. به این ترتیب می توان نتیجه گرفت که تلقیح با قارچهای میکوریز، موجب کاهش غلظت سدیم و کلرید در غده های پیاز گردید. | ||
کلیدواژهها | ||
جذب عناصر غذایی؛ خاک شور؛ عملکرد پیاز؛ میکوریز آربوسکولار | ||
مراجع | ||
بی نام. 1370 . مطالعات خاکشناسی و طبقه بندی اراضی ایستگاه تحقیقات کشاورزی خسروشهر. موسسه تحقیقات خاک و آب. علیاصغرزاد، ن. 1379. بررسی پراکنش و تراکم جمعیت قارچهای میکوریزآربوسکولار در خاکهای شور دشت تبریز و تعیین اثرات تلقیح آنها در بهبود تحمل پیاز و جو به تنش شوری. پایاننامه دکترا. دانشکده کشاورزی دانشگاه تهران. Aliasgharzad N, Saleh Rastin N, Towfighi H and Alizadeh A, 2001. Inocolation effect of four arbuscular mycorrhizal fungi on the mineral nutrition and yield of onion under salinity levels. In: Ramalho – Filho, A, Eswaran, H. (eds) Land Degradation, New Trends Toward Global Sustainability Proceedings of a conference held at National Soil Research Center, Rio-de-Janeiro, Brazil, 17-21 September 2001.
AL-Karaki GN and AL- Raddad A, 1997. Effects of arbuscular mycorrhiza fungi and drought stress on growth and nutrient uptake of two wheat genotypes differing in drought resistance.Mycorrhiza 7: 83-88.
AL-Karaki GN and Clark RB, 1998. Growth, mireral acquisition, and water use by mycorrhiza wheat grown under water stress. Journal of Plant Nutrition 21(2): 263-276.
Al- Karaki GN, 2000. Growth of mycorrhizal tomato and mineral acquisiton under salt stress. Mycorrhiza 10: 51-54.
Al-Karaki GN and Hammad R, 2001. Mycorrhiza influence on fruit yield and mineral content of tomato grown under salt stress. Journal of Plant Nutrition. 24: 1311-1323.
Azaizeh HA, Marschner H, Romheld V and Wittenmayer L, 1995. Effects of vesicular-arbuscular mycorrhiza fungus and other soil microorganisms on growth, mineral nutrient acquisition and root exudation of soil-grown maize plants. Mycorrhiza 5(5): 321-327.
Azcon-Aguilar C and Barea JM, 1997. Applying mycorrhiza biotechnology to horticulture: significance and potentials. Scientia Horticulture 68: 1-24.
Azcon R, EL- Atrach F and Barea J M, 1988. Influence of mycorrhiza vs. soluble phosphate on growth, nodulation and N2- fixation in alfalfa under different levels of water potential. Biology and Fertility of Soils 7: 28-31.
Bago B and Azcon- Aguilar C,1997. Changes in the rhizospheric pH induced by arbuscular mycorrhiza formation in onion (Allium Cepa L.). Z. Pflanz. Bodalenkunde 160: 333-339.
Boddy L, Marchant R and Read D, 1989. Nitrogen, phosphorus and sulphur utilization by fungi. CambridgeUniversity Press, PP:181-204.
Clark RB and ZetoSK, 1996. Mineral acquisition by mycorrhiza maize grown on acid and alkaline soil. Soil Biol. Biochem., 28:1495-1503.
Elwan IM, 1993. Response of nutrient status of plants in calcareous soils receiving phosphorus fertilization and mycorrhiza. Annals of Agricaltural Science, 38(2): 841- 849.
Feng G, Zhang FS, Li XL, Tian C and Rengel C, 2002. Improved tolerance of maize plants to salt stress by arbuscular mycorrhiza is related to higher accumulation of soluble sugars in roots. Mycorrhiza 12: 185-190
Gaur A, Adholeya A and Mukergi KG, 2000. On farm production of VAM inoculum and vegetable crops in marginal soil amended with organic matter. Tropical Agric. (Trinidad) 77(1): 21-26 .
Goh TB, Banerjee MR, Tu S and Burton DL, 1997. Vesicular arbuscular mycorrhizae-mediated uptake and translocation of P and Zn by wheat in a calcareous soil. Can J Soil Sci 77:339-346.
Gravito ME and Varda L, 1995. Resporse of "Criollo" maize to single and mixed species inocula of arbuscular mycorrhiza fungi. Plant Soil 176(1): 101-105.
Grant C, Bittman S, Montreal M, Plenehette C and Morel C, 2005. Soil and fertilizer phosphorus: Effects on plant P supply and mycorrhiza development. Can. J. Plant Sci. 85:3-14.
Harinikumar KM and Bagyarag DJ, 1996. Persistence of introduced glomus intraradices in the field as influenced by repeated inoculation and croping system. Biol. Fertil. Soils 21 : 184- 188.
Hayman DS, 1983. The physiology of vesicular- arbuscular endomycorrhiza symbiosis. Can J Bot 61: 944 - 963.
Jakobsen I, 1986. Vesicular- arbuscular mycorrhiza in field – grown crops. III. Mycorrhiza infection and rates of phosphorus in flow in pea plants. New Phytol 104: 573-581.
Kim KY, Jordan D and McDonald GA, 1988. Effect of phosphate- solubilizing bacteria and vesicular- arbuscular mycorrhizae on tomato growth and soil microbiol activity. Biol. Fertil. Soils 26:79-87.
KhaliedAS and Elkhider RA, 1993. Vesicular - arbuscular mycorrhizas and soil salinity. Mycorrhiza 4: 45-57.
Knight WG, Allen MF, Jurinak JJ and Dudley LM, 1989. Elevated carbon dioxide and solution phosphorus in soil with vesicular- arbuscular mycorrhiza fungi as, Gigaspora margarita. Bio Fertil Soils 26:331-335.
KothariSK, Marschner H and Romheld V, 1991.Contribution of the VA mycorrhiza hyphae in acquisition of phosphorus and zinc by maize grown in a calcareous soil. Plant soil 131:177-185.
Mahaveer PS and Alok A, 2000. Enhanced growth and productivity following inoculation with indigenous AM fungi in four varieties of onion (Allium Cepa L.) in an alfisol. Biological Agriculture and Horticulture 18: 1-14.
Marschner H and Dell B, 1994. Nutrient uptake in mycorrhizae symbiosis. Plant Soil 159: 89-102.
McGonigle TP, Miller MH, Evans DG, Fairchild GL, and Swan JA, 1990. A new method, which gives an objective measure of colonization of roots by vesicular-arbuscular mycorrhizal fungi. New Phytologist, 115:495-501
McGonigle TP and Miller MH, 1993. Mycorrhiza development and phosphorus absorption in maize under conventional and reduced tillage. Soil Sci. Am. J. 57 : 1002- 1006.
Medina OA, Sylvia DM and Kreschmer AE, 1998. Response of siratro to vesicular- arbuscular mycorrhizae fungi : II- Efficacy of selected vesicular- arbuscular fungi at different phosphorus levels. Soil Sci Am J 52: 420-423.
Norris JR, Read DJ, and VarmaAK, 1992. Methods in Microbiology. Volume 24, Techniques for the Study of Mycorrhiza, Academic Press, London.
Poss JA, Pond E, Menge JA and Jarrell WM, 1985. Effect of salinity on mycorrhiza onion and tomato in soil with and without additional phosphate. Plant Soil 88: 207- 319.
Rigou L and Mignard E, 1994. Factors of acidification of the rhizosphere of mycorrhiza plants: Measurement of p Co2 in the rhizosphere. Acta Bot Gall 141: 533-539.
Rosendahl CW and Rosendahl S, 1991. Influence of vesicular- arbuscular mycorrhiza fungi (Glomus Spp) on the response of cucumber (Cucumis sativis 1.) to salt stress. Environment Experiment 31 : 313-318.
Shnyerva AV and Kulaev IS, 1994. Effect of vesicular arbuscular mycorrhiza on phosphorus metabolism in agricultural plants. Microbiological Research 149(2):139-143.
Subramanian KS and Charest C, 1997. Nutritional, growth and reporductive responses of maize (Zea mays L.) to arbuscular mycorrhizal inoculation during and after drought stress at tasselling. Mycorrhiza 7 : 25- 32.
Tarafdar JG and Marchner H, 1994a. Phosphatase activity in the rhizosphere and hyphosphere of VA mycorrhiza wheat supplied with inorganic and organic phosphorus. Soil Biol.Biochem. 26: 387-395.
Tarafdar JC and Marschner H, 1994b. Efficiency of VAM hyphae in utilization of organic phosphorus by wheat plants. Soil Sci Plant Nutr 40: 593-600.
Varma A and Hock B, 1998. Mycorrhiza. Springer Verlag Belin, Hiedelbery New York. PP. 704. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 2,429 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,295 |