تعداد نشریات | 44 |
تعداد شمارهها | 1,323 |
تعداد مقالات | 16,269 |
تعداد مشاهده مقاله | 52,952,206 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 15,622,816 |
بررسی عملکرد سامانه بینی الکترونیکی بر پایه حسگرهای نیمههادی اکسید فلزی(MOS) به منظور تشخیص خلوص اسانس نعناع فلفلی | ||
مکانیزاسیون کشاورزی | ||
مقاله 4، دوره 6، شماره 2، تیر 1400، صفحه 31-37 اصل مقاله (1.28 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22034/jam.2021.13425 | ||
نویسندگان | ||
موسی الرضا صمدی* 1؛ سیدصادق سیدلو1؛ عباس روحانی2؛ علی محمد نیکبخت3 | ||
1گروه مهندسی بیوسیستم، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز | ||
2گروه مهندسی بیوسیستم، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد | ||
3گروه مهندسی بیوسیستم، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه | ||
چکیده | ||
چکیده اسانس گیاهان دارویی براساس میزان ماده موثره موجود در آنها در صنایع داروسازی و غذایی ارزش گذاری و استفاده می شود. یکی از روشهای کارآمد برای شناسایی و ارزیابی اسانس ها بینی الکترونیک می باشد که نسبت به روش های متداول نقاط ضعف کمتری دارد. در این مطالعه یک سامانه بینی الکترونیک متشکل از 8 حسگر نیمه هادی اکسید فلزی(MOS) برای تعیین درجه خلوص اسانس نعناع فلفلی طراحی و ساخته شد. روش PCA برای کاهش ابعاد دادهها و شناسایی حسگرهای موثر بهکار گرفته شد و روش شبکه عصبی مصنوعی برای طبقه بندی داده ها استفاده گردید. بر اساس نتایج، روش تحلیل مولفه های اصلی با دو مولفه اصلی PC1 و PC2 توانست 82 درصد از واریانس داده ها را پوشش دهد. همچنین حسگرهایی که تاثیر بیشتری در تفکیک کلاسهای خلوص اسانس داشتند شناسایی شدند. در ادامه دقت طبقه بندی دادهها در مرحله آموزش و آزمون در روش شبکه عصبی مصنوعی به ترتیب 81 درصد و 70 درصد بدست آمد. بنابراین سامانه بینی الکترونیکی پیشنهادی بر پایه الگوریتم مذکور نشان داد که میتواند تا حدودی ابزار قابل اعتماد و کم هزینه های جهت درجه بندی کیفی نمونه های مختلف خلوص اسانس نعناع فلفلی از یکدیگر باشد. | ||
کلیدواژهها | ||
واژه های کلیدی: اسانس؛ بینی الکترونیک؛ تحلیل مولفههای اصلی؛ شبکه عصبی مصنوعی؛ کنترل کیفی | ||
مراجع | ||
Alvandi, K., Aghazadeh Meshghi, M., 2010. Study of chemical composition and antimicrobial activity of peppermint essential oil. Pathobiology, 7: 355-64. (In Persian)
Baby, R., Cabezas, M., Castro, E., Filip, R., & D Reca, N. W. (2005). Quality control of medicinal plants with an electronic nose. Sensors and Actuators (B), 106(1):24-28.
Burt, S. (2004). Essential oils: their antibacterial properties and potential applications in foods—a review. International journal of food microbiology, 94(3), 223-253.
Doymaz, I. (2006). Thin-layer drying behavior of mint leaves. Journal of Food Engineering. 74, 370-375.
Fang, Q., Zhang, M., Yang, Y., Zhou, X., Jia, H., Fu, P., & Huang, L. (2011). Discrimination of 11 Chinese Materia Medica from umbelliferae by electronic nose. Chinese Medicine. 2(04):143.Galeottia, N. D., Cesare Mannellia, L., Mazzantib, G., Bartolinia, A. & Ghelardini, C. (2002). Menthol: a natural analgesic compound. Neuroscience Letters, 322(5), 145-148.
Ghasemi-Varnamkhasti, M., Mohtasebi, S. S., Siadat, M., Ahmadi, H., & Razavi, S. H. (2015). From simple classification methods to machine learning for the binary discrimination of beers using electronic nose data. Engineering in Agriculture, Environment and Food, 8(1), 44-51.
Gorji-Chakespari, A., A. M. Nikbakht, F. Sefidkon, M. Ghasemi-Varnamkhasti, & E. L. Valero. (2016). Classification of essential oil composition in Rosa damascena Mill. Genotypes using an electronic nose. Journal of Applied Research on Medicinal and Aromatic Plants 4: 27-34.
Haddi, Z., Amari, A., Alami, H., El Bari, N., Llobet, E., & Bouchikhi, B. E. N. A. C. H. I. R. (2011). A portable electronic nose system for the identification of cannabis-based drugs. Sensors and Actuators B: Chemical, 155(2), 456-463.
Kumar V & Sood M. (2011). Effect of transplanting time, spacing and fertilizers on herbage and oil yield of Mentha piperita L. International Journal of Farm Sciences, 1(2): 68-74.
Li, H., Liang, Y., & Xu, Q. (2009). Support vector machines and its applications in chemistry. Chemometrics and Intelligent Laboratory Systems, 95(2), 188-198.
Li, S., Li, X. R., Wang, G. L., Nie, L. X., Yang, Y. J., Wu, H. Z., & Lin, R. C. (2012). Rapid discrimination of Chinese red ginseng and Korean ginseng using an electronic nose coupled with chemometrics. Journal of pharmaceutical and biomedical analysis. 70: 605-608.
Lv, J., Huang, H., Yu, L., Whent, M., Niu, Y., Shi, H., ... & Yu, L. L. (2012). Phenolic composition and nutraceutical properties of organic and conventional cinnamon and peppermint. Food Chemistry, 132(3), 1442-1450.
Marek, G., Dobrzański, B., Oniszczuk, T., Combrzyński, M., Ćwikła, D., & Rusinek, R. (2020). Detection and differentiation of volatile compound profiles in roasted coffee arabica beans from different countries using an electronic nose and GC-MS. Sensors, 20(7), 2124.
Pardo, M., & Sberveglieri, G. (2005). Classification of electronic nose data with support vector machines. Sensors and Actuators B: Chemical, 107(2), 730-737.
Payman, S., Bakhshipour Ziaratgahi, A., & Sanaeifar, A. (2018). Applying electronic nose system for qualitative classification of Iranian black tea. Innovative Food Technologies. 6(3):351-362. (In Persian)
Rita, P., & Animesh, D.K. (2011). An updated overview on peppermint (Mentha piperita L.). International Research Journal of Pharmacy. 2(8), 1-10.
Russo, M., D. Serra, F. Suraci, & S. Postorino. (2012). Effectiveness of electronic nose systems to detect bergamot (Citrus bergamia Rissoet Poiteau) essential oil quality and genuineness. The Journal of Essential Oil Research 24:137-151.
Shafiqul Islam, A.K.M., Ismail, Z., Saad, B., Othman, A.R., Ahmad, M.N & Shakaff, A.Y.Md. (2006). Correlation studies between electronic nose response and headspace volatiles of Eurycomalongifolia extracts. Sensors and Actuators (B): 120:245-251.
Sydney de Sousa, A., Soares, P.M.G., Saldanha de Almeida, A.N., Rufino Maia, A., Prata de Souza, E., & Sampaio Assreuy, AN. (2010). Antispasmodic effect of Mentha piperita essential oil on tracheal smooth muscle of rats. Journal of ethnopharmacology. 130, 433-436
Tohidi, M., Ghasemi-Varnamkhasti, M., Ghafarinia, V., Mohtasebi, S. S., & Bonyadian, M. (2018). Identification of trace amounts of detergent powder in raw milk using a customized low-cost artificial olfactory system: A novel method. Measurement. 124,120-129.
Xiao, Z., Yu, D., Niu, Y., Chen, F., Song, S., Zhu, J. & Zhu, G., (2014). Characterization of aroma compounds of Chinese famous liquors by gas chromatography-mass spectrometry and flash GC electronic-nose. Journal of chromatography B., Analytical technologies in the biomedical and life sciences, 945: 92-100.
Xiong, Y., Xiaohe, X., Yang, X & Yan, Y. (2014). Quality control of Lonicera japonica stored for different months by electronic nose. Journal of Pharmaceutical and Biomedical Analysis. 91: 68–72.
Yin, X., Lv, Y., Wen, R., Wang, Y., Chen, Q., & Kong, B. (2021). Characterization of selected Harbin red sausages on the basis of their flavour profiles using HS-SPME-GC/MS combined with electronic nose and electronic tongue. Meat Science, 172, 108345.
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 477 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 338 |