تعداد نشریات | 44 |
تعداد شمارهها | 1,303 |
تعداد مقالات | 16,035 |
تعداد مشاهده مقاله | 52,540,860 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 15,245,099 |
تأثیر دوره مصرف و سطوح مختلف مکمل سولفات آهن بر عملکرد رشد، صفات لاشه و فراسنجه های هماتولوژی جوجه های گوشتی | ||
پژوهش های علوم دامی (دانش کشاورزی) | ||
دوره 30، شماره 3، آذر 1399، صفحه 55-70 اصل مقاله (1.31 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22034/as.2021.33114.1496 | ||
نویسندگان | ||
محمد علی بهروزلک* 1؛ محسن دانشیار2؛ پرویز فرهومند3؛ عباس نیکو4 | ||
1دانش آموخته دکتری گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه ارومیه | ||
2دانشیار گروه علوم دامی دانشگاه ارومیه | ||
3استاد گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه ارومیه | ||
4استادیار گروه شیمی آلی دانشکده شیمی دانشگاه ارومیه | ||
چکیده | ||
زمینه مطالعاتی: عنصر آهن نقش کلیدی را در بسیاری از فرآیندهای متابولیکی بدن ایفاء میکند و وجود آن در جیره غذایی دام و طیور در پیشگیری از عارضه فقر آهن ضروری است. هدف: هدف از انجام این تحقیق بررسی اثرات مکمل سولفات آهن در دورههای مختلف تغذیهای بر عملکرد، خصوصیات لاشه و فراسنجههای هماتولوژی جوجههای گوشتی بود. روش کار: در این تحقیق تعداد 450 قطعه جوجه گوشتی خروس یکروزه راس-308 در قالب یک آزمون فاکتوریل 3×3 در 9 گروه آزمایشی مورد استفاده قرار گرفت. گروههای آزمایشی شامل 3 سطح مکمل سولفات آهن (صفر، 40 و 80 میلیگرم) در 3 دوره تغذیهای کل (1 تا 42 روزگی) دوره رشد و پایانی (11 تا 42 روزگی) و دوره پایانی (25 تا 42 روزگی) بود. نتایج: نتایج نشان داد که مکمل سازی جیره پایه با 80 میلیگرم سولفات آهن در کل دوره (1 تا 42 روزگی) متوسط مصرف خوراک روزانه جوجههای گوشتی را بطور معنیداری (05/0>P) کاهش داد. همچنین استفاده از سولفات آهن به ترتیب در کل دوره و دورههای رشد و پایانی بازده عضله ران و سینه را بطور معنیداری افزایش داد (05/0>P). در مورد وزن نسبی چربی محوطه بطنی، استفاده از جیره شاهد بدون مکمل افزودنی و همچنین مکمل 40 میلیگرم بر کیلوگرم سولفات آهن در کل دوره آزمایش باعث کاهش معنیداری وزن نسبی چربی محوطه بطنی شد (001/0>P). همچنین استفاده از 40 و 80 میلیگرم مکمل سولفات آهن بطور معنیداری سطوح هموگلوبین، هماتوکریت (PCV)، میانگین حجم گلبولهای قرمز (MCV)، میانگین هموگلوبین در سلول (MCH)، آهن موجود در سرم و میزان کل ظرفیت اتصال به آهن (TIBC) سرم خون جوجه ها را بهبود بخشید (01/0>P). نتیجهگیری نهایی: نتایج این مطالعه نشان داد که استفاده از مکمل سولفات آهن در سطوح 40 و 80 میلیگرم بر کیلوگرم جیره، تأثیر چشمگیری بر عملکرد تولیدی جوجههای گوشتی نداشت، ولی با افزایش سطوح هموگلوبین، هماتوکریت، MCV، MCH، آهن سرم و کاهش میزان TIBC سرم، وضعیت هماتولوژی جوجهها را بهبود بخشید. | ||
کلیدواژهها | ||
سولفات آهن؛ دوره مصرف؛ عملکرد؛ چربی محوطه بطنی؛ فراسنجه های هماتولوژی | ||
مراجع | ||
Aliarabi H, Zand N, Bahari AA, Hajivaliei M and Zaboli Kh, 2018. Effect of iron source on performance, some minerals, thyroid hormones and blood metabolites of Mehraban male lambs. Journal of Animal Science Researches 28(1): 77-92.
Andrews NC, 1999. Disorders of iron metabolism. The New England Journal of Medicine 341: 1986-1995.
Andrews GA, 2010. Measurement of Serum Iron Concentration, TIBC, and Serum Ferritin Concentration. In: Weiss DJ, Wardrop KJ (eds), Schalm’s Veterinary Hematology, 6th Ed. Ames, IA: Wiley-Blackwell. pp. 1162–1164.
Assaf S, Lagarrigue S, Daval S, Sansom M, Leclercq B, Michel J, Pitel F, Alizadeh M, Vignal A and Douaire M, 2004. Genetic linkage and expression analysis of SREBP an lipogenic genes in fat and lean chicken. Comparative Biochemistry and Physiology - Part B: Biochemistry & Molecular Biology13: 433-441.
Bess F, Vieira SL., Favero A, Cruz RA and Nascimento PC, 2012. Dietary iron effects on broiler breeder performance and egg iron contents. Animal Feed Science and Technology 178: 67-73.
Campbell TW, 1995. Avian Haematology and Cytology. Iowa State University Press, USA.
Cao J, Ammerman CB, Littell RC and Miles RD, 1996. Effect of dietary iron concentration, age, and length of iron feeding on feed intake and tissue iron concentration of broiler chicks for use as a bioassay of supplemental iron sources. Poultry Science 75: 495-504.
Dahiya K, Verma M, Dhankhar R, Ghalaut V, Ghalaut PS and Sachdeva A, 2016. Thyroid profile and iron metabolism: mutual relationship in hypothyroidism. Biomedical Research 27: 1212-15.
Davis PN, Norris LC and Kratzer FH, 1962. Iron deficiency studies in chicks using treated isolated soybean protein diets. Journal of Nutrition 78: 445–453.
Fairbanks VF,1999. Biochemical aspects of hematology. In: Burtis CA, Ashwood ER, eds. Tietz Textbook of Clinical Chemistry, 3rd Ed. Philadelphia: WB Saunders, pp: 1642 – 1710.
Ganong WF, 1999. Review of Medical Physiology. 19th ed. Stanford, Connecticut, Appleton and Lange.
Gao Y, Li Z, Gabrielsen JS, Simcox JA, Lee SH, Jones D, Cooksey B, Stoddard G, Cefalu WT and McClain DA, 2015. Adipocyte iron regulates leptin and food intake. The Journal of Clinical Investigation 125: 3681-3691.
Garcia-Diaz DF, Campion J, Milagro FI, Boque N, Moreno-Aliaga MJ and Martinez JA, 2010. Vitamin C inhibits leptin secretion and some glucose/lipid metabolic pathways in primary rat adipocytes. Journal of Molecular Endocrinology 45: 33–43.
Garcia OP, Ronquillo D, del Carmen Caamaño M, Martínez G, Camacho M, López V and Rosado JL, 2013. Zinc, iron and vitamins A, C and e are associated with obesity, inflammation, lipid profile and insulin resistance in Mexican school-aged children. Nutrients 5:5012-5030.
Hallberg L, Rossander-Hulthen L and Gramatkovski E, 1989. Iron fortification of flour with a complex ferric orthophosphate. The American Journal of Clinical Nutrition 50: 129–135.
Hermier D, 1997. Lipoprotein metabolism and fattening in poultry. Journal of Nutrition127: 805-808.
Hill CH and Matrone G, 1961. Studies on copper and iron deficiencies in growing chickens. Journal of Nutrition 73: 425-431.
Kececi O, Oguz H, Kurtoglu V and Demet O, 1998. Effects of polyvinylpolypyrrolidone, synthetic zeolite and bentonite on serum biochemical and haematological characters of broiler chickens during aflatoxicosis. British Poultry Science 39: 452-458.
Kwiecien M, Samolinska W and Bujanowicz-Haras B, 2015. Effects of iron-glycine chelate on growth, carcass characteristic, liver mineral concentrations and haematological and biochemical blood parameters in broilers. Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition 99: 1184-1196.
Lieu PT, Heiskala M, Peterson PA and Yang Y, 2001. The roles of iron in health and disease. Molecular Aspects of Medicine 22: 1-87.
Lopez HW, Leenhardt F, Coudray C and Remesy C, 2002. Minerals and phytic acid interactions: is it a real problem for human nutrition? International Journal of Food Science and Technology 37:727-739.
Ma XY, Liao XD, Lu L, Li SF, Zhang LY and Luo XG, 2016. Determination of dietary iron requirements by full expression of iron-containing enzymes in various tissues of broilers. Journal of Nutrition 146: 2267–2273.
McNaugton JL and Day EJ, 1979. Effect of dietary Fe to Cu ratios on hematological and growth responses of broiler chickens. Journal of Nutrition 109: 559-564.
Mrkaljevic D, 2014. Iron and Zinc availability to broiler chicken from mineral biofortified wheat. Master thesis, Norwegian University of Life Sciences, Faculty of Environmental Science and Technology Department of Environmental Sciences, Norway.
NRC, 1994. Nutrient requirements of poultry. Washington, DC, USA, National Academy Press.
Petrovic V, Marcinčák S, Popelka P, Nollet L and Kováč G, 2009. Effect of dietary supplementation of trace elements on the lipid peroxidation in broiler meat assessed after a refrigerated and frozen storage. Journal of Animal and Feed Sciences18: 499-507.
Ponka P, 1999. Cellular iron metabolism. Kidney International 55: S2-S11.
Ravindran V, Cabahug S, Ravindra G, Selle PH and Bryden WL, 2000. Response of broiler chickens to microbial phytase supplementation as influenced by dietary phytic acid and non-phytate phosphorous levels. II. Effects on apparent metabolisable energy, nutrient digestibility and nutrient retention. British Poultry Science 41: 193–200.
SAS, 2009. SAS Statistics User’s Guide, Statistical Analysis System, 9.2 version. SAS Institute Inc, Cary, NC.
Shinde DL, Ingale SL, Kim JY, Pak SI and Chae BI, 2011. Efficiency of inorganic and organic iron sources under iron depleted conditions in broilers. British Poultry Science 52: 578-583.
Siegenberg D, Baynes RD, Bothwell TH, MacFarlane BJ, Lamparelli RD, Car NG, McPhail AP, Schmidt U, Tal A and Mayet F, 1991. Ascorbic acid prevents the dose-dependent inhibitory effects of polyphenols and phytates on non-heme iron absorption. American Journal of Clinical Nutrition 53: 537–541.
Sun J, Liu D and Shi R, 2015. Supplemental dietary iron glycine modifies growth,immune, function, and antioxidant enzyme activities in broiler chickens. Livestock Science 176: 129-134.
Suttle NF, 2010. Iron. In: Suttle N.F, Mineral Nutrition of Livestock, 4th Ed. CABI Publishing, Wallingford, Oxfordshire, USA. pp. 334-354.
Theil EC, 2004. Iron, ferritin, and nutrition. Annual Review of Nutrition 24: 327-343.
Vahl London HA and Klooster ATVT, 1987. Dietary iron and broiler performance. British Poultry Science 28: 567-576.
Weiss DJ and Wardrop KJ, 2010. Schalm’s VeterInary Hematology. 6th Ed. Ames, Iowa, USA: Wiley-Blackwell.
Weiss DJ, 2010. Iron and Copper Deficiencies and Disorders of Iron Metabolism. In: Weiss DJ, Wardrop KJ (eds), Schalm’s Veterinary Hematology, 6th Edn. Ames, IA: Wiley-Blackwell. pp. 167–171.
Yang XJ, Sun XX, Li CY, Wu XH and Yao JH, 2011. Effects of copper, iron, zinc, and manganese supplementation in a corn and soybean meal diet on the growth performance, meat quality, and immune responses of broiler chickens. Journal of Applied Poultry Research 20: 263-271.
Zhao JP, Chen JL, Zhao GP, Zheng MQ, Jiang RR and Wen J, 2009. Live performance, carcass composition, and blood metabolite responses to dietary nutrient density in two distinct broiler breeds of male chickens. Poultry Science 88: 2575–2584. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 520 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 473 |