تعداد نشریات | 44 |
تعداد شمارهها | 1,303 |
تعداد مقالات | 16,020 |
تعداد مشاهده مقاله | 52,486,787 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 15,213,829 |
ارزیابی و مقایسه پایداری کشتبومهای پاییزه و بهاره سیبزمینی با استفاده از تحلیل انرژی (مطالعه موردی: استان گلستان) | ||
دانش کشاورزی وتولید پایدار | ||
دوره 30، شماره 4، دی 1399، صفحه 265-279 اصل مقاله (749.02 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22034/saps.2020.12316 | ||
نویسندگان | ||
حمیدرضا شاه حسینی1؛ محمود رمرودی* 1؛ حسین کاظمی2 | ||
1گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل | ||
2گروه زراعت، دانشکده تولید گیاهی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان | ||
چکیده | ||
اهداف: این تحقیق با هدف ارزیابی پایداری نظامهای زراعی پاییزه و بهاره سیبزمینی (Solanum tuberosum L.) انجام شد. مواد و روشها: مطالعه، در استان گلستان در سال زراعی 97-1396 و توسط پرسشنامه انجام شد. 120 مزرعه پاییزه و 60 مزرعه بهاره به روش تصادفی طبقهای انتخاب شدند. پس از تعیین ورودیها و خروجی مزارع و معادل انرژی آنها، شاخصهای انرژی ارزیابی شد. یافتهها: بیشترین سهم از انرژی ورودی کل در نظامهای زراعی پاییزه و بهاره، به ترتیب سوخت فسیلی به میزان 26/30 و کودهای شیمیایی به میزان 04/29 درصد بود. در نظامهای زراعی پاییزه و بهاره به ترتیب، کارایی مصرف انرژی 85/1 و 30/1، بهرهوری انرژی 51/0 و 36/0 کیلوگرم در مگاژول، انرژی ویژه 95/1 و 76/2 مگاژول در کیلوگرم، انرژی خالص 16/52135 و 42/16125 مگاژول در هکتار، شاخص مکانیزاسیون 96/0 و 94/0، انرژی ورودی کل 83/61384 و 59/53234 مگاژول در هکتار و انرژی خروجی کل 99/113519 و 01/69360 مگاژول در هکتار بود. نتیجهگیری: کارایی و پایداری نظام زراعی پاییزه بیشتر از بهاره در تولید سیبزمینی در استان گلستان بود. در هر دو نظام زراعی، سهم انرژیهای غیرمستقیم، تجدیدناپذیر و تجاری، بیشتر از انرژیهای مستقیم، تجدیدپذیر و غیرتجاری بود. اجرای راهکارهای توصیه شده برای مدیریت بهینه کشتبومها مانند روشهای خاکورزی حفاظتی، نوسازی ماشینآلات و مصرف کود دامی، در کاهش سهم انرژیهای تجدیدناپذیر و تجاری و افزایش سلامت محیط زیست و نیز بهرهوری انرژی موثر است. | ||
کلیدواژهها | ||
انرژی خالص؛ بهرهوری انرژی؛ کارایی مصرف انرژی؛ کودهای شیمیایی؛ سوخت فسیلی | ||
مراجع | ||
AghaAlikhani M, Kazemi Poshtmasari H and Habibzadeh F. 2013. Energy use pattern in rice production: A case study from Mazandaran province, Iran. Energy Conversion and Management, 69: 157–162.
Alimagham SM, Soltani A, Zeinali E and Kazemi H. 2017. Energy flow analysis and estimation of greenhouse gases (GHG) emissions in different scenarios of soybean production (Case study: Gorgan region, Iran). Journal of Cleaner Production, 149: 621-628.
Asgharipour MR, Mondani F and Riahinia S. 2012. Energy use efficiency and economic analysis of sugar beet production system in Iran: A case study in Khorasan Razavi province. Energy, 44: 1078-1084.
Asgharipour MR, Mousavinik SM and Fartout Enayat F. 2016. Evaluation of energy input and greenhouse gases emissions from alfalfa production in the Sistan region, Iran. Energy Reports, 2: 135-140.
Azarpour E, Moraditochaee M and Bozorgi HR. 2013. Estimate energy, energy balance and economic indices of watered farming Potato Production in North of Iran. International Journal of Biosciences, 3(11): 48-56.
Barber AA. 2003. Case study of total energy and carbon indicators for New Zealand arable and outdoor vegetable production. Agricultural Engineering Consultant Agril INK. New Zealand Ltd.
Cochran J. 2003. Patterns of sustainable agriculture adoption/non-adoption in Panama a thesis submitted to McGill University. McGill University, Montreal, Canad: 1-114.
Dastan S, Noormohamadi G, Madani H and Soltani A. 2015. Analysis of Energy Indices in Rice Production Systems in the Neka Region. Environmental Sciences, 13(1): 53-66. (In Persian).
Elsoragaby S, Yahya A, Razif Mahadi M, Nawi NM and Mairghany M. 2019. Analysis of energy use and Greenhouse Gas emissions (GHG) of Transplanting and Broadcast Seeding Wetland Rice Cultivation. Energy, 189.
Erdal G, Esengun K, Erdal H and Gunduz O. 2007. Energy use and economical analysis of sugar beet production in Tokat province of Turkey. Energy, 32: 35-41.
Esengun K, Erdal G, Gunduz O and Erdal H. 2007. An economic analysis and energy use in stake-tomato production in Tokat province of Turkey. Renewable Energy, 32: 1873–1881.
Ghorbani R, Mondani F, Amirmoradi S, Feizi H, Khorramdel S, Teimourin M, Sanjani S, Anvarkhah S and Aghel H. 2011. A case study of energy use and economical analysis of irrigated and dry land wheat production systems. Applied Energy, 88(1): 283–288.
Iqbal MDT. 2008. Energy input and output for production of Boro rice in Bangladesh. Electronic Journal of Environmental, Agricultural and Food Chemistry, 7(3): 2717–2722.
Jihad-e-Agricultural Organization of Golestan Province. 2018. Deputy for Plant Production Improvement. Management of agricultural affairs. Vegetable and summer office.
Kazemi H, Shahbyki M and Baghbani S. 2015. Energy analysis for faba bean production: A case study in Golestan province, Iran. Sustainable Production and Consumption, 3: 15-20.
Kazemi H, Shokrgozar M, Kamkar B and Soltani A. 2018. Analysis of cotton production by energy indicators in two different climatic regions. Journal of Cleaner Production, 190: 729-736.
Kazemi H and Zare S. 2014. Investigation and comparison of energy flow in wheat fields of Gorgan and Marvdasht townships. Cereal Research, 9(3): 211-227. (In Persian).
Mohammidi A, Tabatabaeefar A, Shahin H, Rafiee S and Keyhani A. 2008. Energy use and economical analysis of potato production in Iran a case study: Ardabil province. Energy Conversion and Management, 49: 3566-3570.
Moore SR. 2010. Energy efficiency in small-scale biointensive organic onion production in Pennsylvania, USA. Renewable Agriculture and Food Systems, 25(3): 181–188.
Mousavi-Avval SH, Rafiee S, Jafari A and Mohammadi A. 2011. Optimization of energy consumption for soybean production using data envelopment analysis (DEA) approach. Applied Energy, 88(11): 3765–3772.
Ozkan B, Fert C and Karadeniz CF. 2007. Energy and cost analysis for greenhouse and open-field grape production. Energy, 32: 1500–1504.
Pahlavan R, Omid M and Akram A. 2012. The relationship between energy inputs and crop yield in greenhouse basil production. Journal of Agricultural Sciences and Technology, 14: 1243-1253.
Pazouki Toroudi M, Ajam Nouruzi H, Ghanbari Malidarreh A, Dadashi MR and Dastan S. 2016. Evaluation of Energy Balance and CO2 Emissions of Wheat (Triticum aestivum L.) Production. Journal of Agroecology, 9(4): 1168-1193. (In Persian).
Pimentel D, Hepperly P, Hanson J, Douds D and Seidel R. 2005. Environmental, energetic, and economic comparisons of organic and conventional farming systems. Bioscience, 55(7): 573-582.
Rajabi Hamedani S, Shabani Z and Rafiee S. 2011. Energy inputs and crop yield relationship in potato production in Hamadan province of Iran. Energy, 36: 2367-2371.
Rathke GW and Diepenbrock W. 2006. Energy balance of winter oilseed rape cropping as related to nitrogen supply and preceding crop. European Journal of Agronomy, 24: 35-44.
Rezaei P, Naderi Mahdei K, Karimi S and Shanazi K. 2019. Environmental Sustainability Assessment of Farming System Using Ecological Footprint Analysis (Case Study: Potato and Cucumber Cultivation in Sofalgaran district of Bahar County). Journal of Agricultural Science and Sustainable Production, 29(2): 53-66. (In Persian).
Samavatean N, Rafiee S, Mobil H and Mohammadi A. 2010. An analysis of energy use and relation between energy inputs and yield, costs and income of garlic production in Iran. Renewable Energy, 36: 1808–1813.
Samavatean N, Rafiee S and Mobli H. 2011. An analysis of energy use and estimation of a Mechanization index of garlic production in Iran. Journal of Agricultural Sciences, 3: 198–205.
Shah-Moridi R, Kazemi H and Kamkar B. 2017. Evaluation of Sustainable Agricultural Development in Golestan Province. Journal of Agricultural Science and Sustainable Production, 27(1): 197-215. (In Persian).
Soltani A, Maleki MHM and Zeinali E. 2014. Optimal crop management can reduce energy use and greenhouse gases emissions in rainfed canola production. International Journal of Plant Production, 8(4): 587–604.
Soltani A, Rajabi MH, Zeinali E and Soltani E. 2013. Energy inputs and greenhouse gases emissions in wheat production in Gorgan, Iran. Energy, 50: 54-61.
Wang N, Reidsma P, Pronk AA, de WitAJW and van Ittersum MK. 2018. Can potato add to China,s food self-sufficiency? The scope for increasing potato production in China. European Journal of Agronomy, 101: 20-29.
Yasari E, Dastan S and Yadi R. 2018. Evaluation of CO2 Emission Caused By Energy Consumption of Local Rice Cultivars In Mazandaran Province. Journal of Agricultural Science and Sustainable Production, 28(4): 191-206.
Yilmaz I, Akcaoz H and Ozkan B. 2005. An analysis of energy use and input costs for cotton production in Turkey. Renewable Energy, 30: 145-155.
Yousefi M and Mohammadi A. 2011. Economic analysis and energy use efficiency in Alfalfa production systems in Iran. Scientific Research and Essays, 6(11): 2332–2336.
Zahedi M and Eshghizadeh HR. 2014. Energy use efficiency and economic analysis in cotton production system in an arid region: a case study for Isfahan province, Iran. International Journal of Energy Economics and Policy, 4(1): 43-52.
Zangeneh M, Omid M and Akram A. 2010. A comparative study on energy use and cost analysis of potato production under different farming technologies in Hamadan province of Iran. Energy, 35: 2927-2933. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 546 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 399 |