تعداد نشریات | 44 |
تعداد شمارهها | 1,312 |
تعداد مقالات | 16,122 |
تعداد مشاهده مقاله | 52,720,860 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 15,388,335 |
بررسی تغییرات مکانی پارامترهای کیفی آب زیرزمینی دشت تبریز با استفاده از روشهای کریجینگ، کوکریجینگ و IDW | ||
هیدروژئولوژی | ||
مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده، انتشار آنلاین از تاریخ 27 شهریور 1399 | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
نویسندگان | ||
ناصر شیری1؛ محمدحسین کاظمی* 2؛ جلال شیری3 | ||
1مهندسی محیط زیست، دانشگاه تبریز | ||
2گروه علوم و مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز | ||
3هیئت علمی | ||
چکیده | ||
آب زیرزمینی از جمله منابع بسیار مهم تامین آب در مناطق خشک و نیمهخشک است که بررسی تغییرات کیفی و کمی آن بسیار حائز اهمیت است. در دشت تبریز، بهدلیل کاهش میزان نزولات جوی و به تبع آن کاهش حجم رواناب سطحی، منابع آب زیرزمینی نقش مهمی در تأمین نیازهای آبی در بخشهای کشاورزی، شرب و صنعتی دارد. هدف از پژوهش حاضر ارزیابی کیفی منابع آب زیرزمینی دشت تبریز از منظر مصارف آبیاری (کشاورزی) و نیز بررسی تغییرات مکانی Cl, EC TDS, و SAR با استفاده از روش زمین آمار است. برای پیشبینی تغییرات مکانی پارامترهای کیفی آب از نمونههای 86 حلقه چاه این منطقه که طی سالهای 1383تا 1396 اندازهگیری شدهاند، استفاده شد. با مقایسه روشهای کریجینگ و کوکریجینگ با واریوگرام گوسین و نیز IDW مشخص شد که روش کوکریجینگ با واریوگرام گوسین دارای شاخص پراکندگی (SI) کمتری میباشد. بر اساس نتایج حاصل از پهنهبندی EC، SAR و همچنین طبقهبندی آب زیرزمینی منطقه بر اساس دیاگرام ویلکاکس، کیفیت آب زیرزمینی دشت تبریز غالبا بین کمی شور تا شور متغیر قرار دارد. عوامل متعددی همچون: برداشت زیاد آب از آبخوان دشت تبریز ، وجود سازندهای مارنی در محدوده دشت تبریز و وجود سازندهای شور در بالادست رودهایی که از این دشت می گذرند در بالا بودن شوری دشت تبریز موثر است. آب زیرزمینی از جمله منابع بسیار مهم تامین آب در مناطق خشک و نیمه خشک است که بررسی تغییرات کیفی و کمی آن بسیار حائز اهمیت است. در دشت تبریز، بهدلیل کاهش میزان نزولات جوی و به تبع آن کاهش حجم رواناب سطحی، منابع آب زیرزمینی نقش مهمی در تأمین نیازهای آبی در بخشهای کشاورزی، شرب و صنعتی دارد. | ||
کلیدواژهها | ||
آب زیرزمینی؛ تبریز؛ زمین آمار؛ کیفیت؛ ویلکاکس | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 554 |