تعداد نشریات | 44 |
تعداد شمارهها | 1,323 |
تعداد مقالات | 16,269 |
تعداد مشاهده مقاله | 52,952,250 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 15,622,908 |
اثرات افشانه کردن جیبرلین(GA3) بر ویژگیهای رشدی و عملکرد اسانس گیاه زینتی- دارویی اسطوخودوس(Lavandula officinalis Chaix.) | ||
دانش کشاورزی وتولید پایدار | ||
مقاله 3، دوره 21، شماره 2، مرداد 1390، صفحه 23-32 اصل مقاله (210.08 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
نویسندگان | ||
بهجت حاجی صمدی اصل1؛ محمدباقر حسنپور اقدم* 2؛ احمد خلیقی1 | ||
1دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران | ||
2دانشکده کشاورزی دانشگاه مراغه | ||
چکیده | ||
به منظور بررسی اثرات افشانه کردن اسید جیبرلیک بر ویژگیهای رشدی و محتوا و عملکرد اسانس گیاه زینتی _ دارویی اسطوخودوس (Lavandula officinalis Chaix.)آزمایشی در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با 4 تکرار و 5 تیمار انجام گرفت. تیمارهای آزمایشی شامل غلظتهای مختلف اسید جیبرلیک (100 میلی گرم در لیتر= T2، 200 میلیگرم در لیتر= T3و300 میلی گرم در لیتر=T4) و تیمار پاششی حاصل از قرص جیبرلین ((T5 به علاوه تیمار شاهد (T1) بود. اسانس شاخساره و گل آذین با استفاده از کلونجر استخراج و عملکرد آن در اندامهای فوق الذکر بر حسب میلیلیتر به متر مربع محاسبه گردید. نتایج نشان دادند بیشترین محتوا و عملکرد اسانس در تیمار 300 میلیگرم در لیتر اسید جیبرلیک بدست آمد. وزن تر و خشک برگها و ساقه در تیمار 300 میلی گرم در لیتر بیشترین مقدار بود. از لحاظ وزنتر و خشک گلآذین اختلاف بین تیمارها معنیدار بود و بیشترین مقدار در تیمار شاهد مشاهده گردید. از نظر تعداد گیاهان گل دهنده اختلاف معنیداری بین تیمارها دیده شد و بیشترین تعداد گیاهان گل دهنده مربوط به تیمار 300 میلی گرم در لیتر اسید جیبرلیک بود. ارتفاع گیاهان نیز در تیمار 300 میلی گرم در لیتر اسید جیبرلیک به حداکثر رسید. بنابراین افزایش غلظت اسید جیبرلیک به عنوان تنظیم کننده رشد گیاهی تا 300 میلیگرم هم باعث افزایش محتوا و هم عملکرد اسانس اسطوخودوس گردید. 43: Q���`-_ ]] > Baher ZF, Mirza M, Ghorbanli M and RezaiiMB, 2002. The influence of water stress on plant height, herbal and essential oil yield and composition in Saturja hortensis L. Flovour and Fragrance Journal, 17: 275 – 277. Bannayan M, Nadjafi F, Azizi M, Tabrizi L and Rastgoo M, 2008. Yield and seed quality of Plantago ovata and Nigella sativa under different irrigation treatments. Industrial Crops and Products, 27: 11–16. Baricevic D, Umek A, Kreft S, Maticic B and Zupancic A, 1999. Effect of water stress and nitrogen fertilization on the content of hyoscyamine and scopolamine in root of deadly nightshade (Atropa belladonna). Environmental Botany, 42: 17 – 24. Bryant JP, Chapin III, FS and Klein DR, 1983. Carbon / nutrient balance of boreal plants in relation to vertebrate herbivory. Oikos, 40: 357 – 368. Charles DJ, Joly RJ and Simon JE, 1990. Effect of osmotic stress on the essential oil content and composition of peppermint. Phytochemistry, 29 (9): 2837 – 2840. Charles D, Simon J and Widrelechner M, 1995. Characterization of essential oil of fruits of Anethun graveolens L. Journal of Essential Oil Research, 7: 1 – 11. Gershenzon J, 1984. Changes in levels of plant secondary metabolites under water and nutrient stress. In: B.N. Timmermann, C. Steelink, and F.A. Leowus, (eds.), Phytochemical adaptation to stress, Plenum Press, New York., pp.273 – 320. Herms DA and Mattson WJ, 1992. The dilemma of plants: To grow or defend. Quart. Rev. Biol. 67: 283 – 325. Hornok L, 1980. Effect of nutrition supply on yield of dill (Anethun graveolens L.) and its essential oil content. Acta Horticulture, 96: 337. Houpalahti R, Lahtinen R, Hiltunen R and Laskso I, 1998. Studies on the essential oil of dill herb (Anethun graveolens L.). Flavour and Fragrance Journal, 3 (3): 121. Kruger H and Hammer K, 1996. A new chemotype of Anethun graveolens L. Journal of Essential Oil Research, 8 (2): 205. Letchamo W and Gosselin A, 1996. Transpiration, essential oil glands, epicuticular wax and morphology of Thymus vulgaris are influenced by light intensity and water supply. Journal of Horticultural Science, 71 (1): 123 – 134. Lorio PL, 1986. Growth - differentiation balance: A basis for understanding southern pin beetle-tree interaction. Forest Ecology Management, 14: 259 – 273. Mahram G, Kadry H, Thabet C, Olem N, Azizi M, Shiff J, Wong L and Liv N, 1992. GC/MS analysis of volatile oil of fruits of Anethun graveolens L. International Journal of Pharmacognoy, 30 (2): 130. Rhizopoulous S and Diamatoglon S, 1991. Water stress induced diurnal variations in leaf water relations, stomatal conductance, soluble sugars, lipids and essential oil content of Origanum majorana L. Journal of Horticultural Science, 66 (1): 119 – 125. Simon JE, Bubenheim RD, Joly RJ and Chares DJ, 1992. Water stress induced alteration in essential oil content and composition of sweet basil. Journal of Essential Oil Research. 4: 71 – 75. Tuomi J, Niemela P, Haukioja E and Neuvonen S, 1984. Nutrient stress an explan- at ion for plant anti - herbivore responses to defoliation. Oecologia, 61: 208–210. | ||
کلیدواژهها | ||
اسانس؛ اسطوخودوس؛ اسید جیبرلیک؛ رشد رویشی | ||
مراجع | ||
امید بیگی ر،1383. رهیافتهای تولید وفرآوری گیاهان دارویی. انتشارات آستان قدس رضوی مشهد. جلد سوم. چاپ سوم. حسنپور اقدم مب، طباطبایی سج، ناظمیه ح و افلاطونی ع، 1387. تاثیر غلظتهای مختلف محلول غذایی بر رشد رویشی و اسانس گیاه دارویی شاه اسپرم (Tanacetum balsamita L.) . مجله دانش کشاورزی.، جلد 18 شماره 1. صفحههای 27-38. خلیقی الف، 1364. گلکاری (پرورش گیاهان زینتی ایران). انتشارات روزبهان. تهران، چاپ ششم. صفحه 268. قهرمان ا، 1373. کورموفیت های ایران (سیستماتیک گیاهی). انتشارات مرکز نشر دانشگاهی. تهران، جلد سوم. چاپ اول. مجنون حسینی ن و دوازده امامی س، 1386. زراعت و تولید برخی گیاهان دارویی و ادویهای. موسسه انتشارات و چاپ تهران. چاپ اول. Abd El- Aal FS, Shaheen AM and. Rizk FA, 2008. The effect of foliar application of GA3 and soil dressing of NPK at different levels on the plant productivity of potatoes (Solanum tuberosum L.). Research Journal of Agriculture and Biological Sciences 4 (5): 384-391. Adam KL, 2006. Lavender production, products, markets, and entertainment farms. A Publication of ATTRA: National Sustainable Agriculture Information Service. USA. Afsharypuor S and Azarbayejany N, 2006. Chemical constituents of the flower essential oil of Lavandula officinalis chaix. From Isfahan (Iran). Iranian Journal of Pharmaceutical Sciences 2 (3): 169-172. Akter A, Ali E, Islam MMZ, Karim R and Razzaque AHM, 2007. Effect of GA3 on growth and yield of mustard. International Journal of Sustainable Crop Production 2 (2): 16-20. Ali YS and Elkiey T,1995. Effect of chlormequat and GA3 on growth and flowering of calla (Zantedeschia rehmannii). Journal of KingSaudUniversity Agricultural Sciences 2: 271-282.
El-Naggar AH, El-Naggar AAM and IsmaielNM, 2009. Effect of phosphorus application and gibberellic acid on the growth and flower quality of (Dianthus caryophyllus L.). American-Eurasian Journal of Agriculture and Environmental Science 6 (4): 400-410.
Emongor V, 2007. Gibberellic acid ( GA3) influence on vegetative growth, nodulation and yield of cowpea (Vigna unguiculata L.). Journal of Agronomy 6 (4): 509-517.
Hassanpouraghdam M B, Tabatabaie SJ, Nazemiyeh H and Aflatuni A, 2008. N and K nutrition levels affect growth and essential oil content of costmary (Tanacetum balsamita L.). Journal of Food, Agriculture and Environment 6 (2): 145-149. Lis-Balchin M, 2002. Lavender: the Genus Lavandula. Taylor and Francis Publications. London. UR. Marshner H, 1995. Mineral Nutrition of Higher Plants. Academic press. London. Mostafa HAM, El-Bassiouny HMS, Khattab HKI and Sadak MS, 2005. Improving the characteristics of roselle seeds as a new source of protein and lipid by gibberellins and benzyladenine application. Journal of Applied Sciences Research 1 (2): 161-167.
Santos BM, Morales-Payan JP, Stall WM and Dusky JA, 1998. Effects of nitrogen and gibberellic acid combination on basil growth. Contribution Published in Soil and Crop Science Society of Florida 57: 99-101. Shah SH, Ahmad I and Samiullah, 2006. Effect of gibberellic acid spray on growth, nutrient uptake and yield attributes during various growth stage of black cumin (Nigella sativa L.). Asian Journal of Plant Sciences 5 (5): 881-884. Sifola MI and Barbieri G, 2006. Growth, yield and essential oil content of three cultivars of basil grown under different levels of nitrogen in the field. Scientia Horticulturae 108: 408-413. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 4,008 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,814 |