تعداد نشریات | 44 |
تعداد شمارهها | 1,303 |
تعداد مقالات | 16,035 |
تعداد مشاهده مقاله | 52,537,198 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 15,241,600 |
اثر دو پایه تجاری کدو و دو گونه قارچ میکوریز بر رشد و عملکرد خیار گلخانهای | ||
دانش کشاورزی وتولید پایدار | ||
مقاله 8، دوره 30، شماره 2، تیر 1399، صفحه 129-143 اصل مقاله (1.01 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
نویسندگان | ||
اصغر مارزی زاده* ؛ صاحبعلی بلندنظر؛ جعفر حاجی لو | ||
گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز | ||
چکیده | ||
اهداف: مطالعه به منظور بررسی اثر دو پایه تجاری و تلقیح با دو گونه قارچ میکوریز بر رشد و عملکرد خیار گلخانهای، و معرفی تیمار ترکیبی مناسب پایه با قارچ میکوریز برای کشتهای خاکی گلخانهای خیار انجام گردید. مواد و روشها: آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار، درگلخانه گروه باغبانی دانشگاه تبریز اجرا گردید. فاکتور اول پیوند خیار رقم ناگین روی دو پایه کدوی شینتوزا، روت پاور و همزیستی با دو گونه قارچ میکوریز (Diversisporaversiformis و Rhizophagusintraradices) به عنوان فاکتور دوم بود. یافته ها: نتایج بدست آمده نشان داد بین پایهها و گونههای قارچ میکوریز مورد مطالعه از نظر رشد، عملکرد، صفات کیفی تفاوت معنیداری وجود داشت. بطوری که پایه شینتوزا تلقیح شده با قارچ میکوریز گونهی D.versiformis بیشترین تاثیر را نشان داد و موجب افزایش رشد رویشی، افزایش عملکرد تک بوته و تعداد میوه شد. عملکرد در این تیمار با 76/2086 گرم در بوته بالاترین میزان تولید میوه و گیاهان شاهد بدون پیوند و بدون میکوریز با تولید 94/787 گرم در بوته پایینترین مقدار عملکرد میوه را به خود اختصاص دادند. که حدود 164% نسبت به شاهد افزایش عملکرد را نشان میدهد. نتیجه گیری:استفاده همزمان پایه و قارچ میکوریز یکی از راهکارهای مناسب برای دسترسی به عملکرد مطلوب با حداقل مصرف نهادههای خارجی است و پایه شینتوزا تلقیح شده با قارچ میکوریز گونهی D.versiformis بیشترین تاثیر را نشان داد. بنابراین کاربرد قارچ میکوریز بر روی پایه شینتوزا برای تولید خیار گلخانهای در شرایط کشت خاکی با افزایش قابل توجه عملکرد قابل توصیه است. | ||
کلیدواژهها | ||
خیارگلخانه ای؛ شینتوزا؛ روت پاور؛ پیوند؛ قارچ میکوریزا؛ عملکرد میوه | ||
مراجع | ||
Aauge RM. 2001. Water relation, drought and vesicular arbuscular mycorrhizal symbiosis. Mycorrhiza, 11: 3-42. Abdelhafez AA, and Abdel-Monsief RA. 2006. Effects of mycorrhiza inoculation on growth, yield and nutrient content of cantaloupe and cucumber under different water regimes. Journal of Agriculture and Biological Sciences, 2(6): 503-508.
Alloush GAZ, Zeto SK and Clark RB. 2000. Phosphorus source, organic matter, and arbuscular mycorrhizae effects on growth and mineral acquisition of chickpea grown in acidic soil. Journal of Plant Nutrition, 23: 1351-1369. Bagheri V. 2011. Effect of mycorrhizal inoculation on ecophysiological responses of pistachio plants grown under different water regimes. Photosynthetica, 49 (4): 531-538. (In Persian). Bowen GD and Rovira AD. 1999. The rhizosphere and its management to improve plant growth. Advances in Agronomy, 66: 1–102. Bolandnazar SA, Neyshabouri MR, Aliasgharzad N and Chaparzadeh N. 2007. Effects of mycorrhizal colonization on growth parameters of onion under different irrigation and soil conditions. Pakistan Journal of Biological Sciences, 10(9): 1491-5. (In Persian). Feldmann F, Hallmann J, Wangner S, Long X-q, Yang R, Shneider C, Hutter I, Ceipek B, Fan J, Zheng X, Wang C and Feng G. 2008. Mycorrhizal fungi as biological components of integrated cucumber production (BIOMYC) promising results for mycorrhizal technology transfer to horticultural practice. Mycorrhiza, 3: 35-38. Griffiths G, Trueman L, Crowther T, Thomas B and Smith B. 2002. Review: Onions: A global benefit to health. Phytotherapy Research, 16: 603–615. Harris D and Paul EA. 1987. Carbon Requirements of Vesicular-Arbuscular, Mycorrhizae, 93-103. In: Safir, G.E. (Ed.). Ecophysiology of VA Mycorriza Plants. CRC Press, Boca Raton, USA, 224p. Huang Y, Bie ZL, He SP, Hua B, Zhen A and Liu ZX. 2010. Improving cucumber tolerance to major nutrients induced salinity by grafting onto Cucurbita ficifolia. Environmental and Experimental Botany, 69: 32-38. Huang Y, Li J, Hua B, Liu Z, Fan M and Bie Z. 2013. Grafting onto different rootstocks as a means to improve watermelon tolerance to low potassium stress. Scientia Horticulturae, 149: 80-85. Ioannou N. 2001. Integrating soil solarization with grafting on resistant rootstocks for management of soil-borne pathogens of eggplant. The Journal Horticulturael Science and Biotechnology, 7: 396-401. Lee JM and Oda M. 2003. Grafting of herbaceous vegetable and ornamental crops. Horticultural Reviews, 28: 61-124. Lee JM. 2008. Vegetable grafting: a powerful aid for cultivation of environmentally friendly produce. KAST Rev. Modern Scientia. Technolgy, 4: 68-85. Lee JM. 1994. Cultivation of grafted vegetables I. Current status, grafting methods, and benefits. Hort Science, 29: 235-239. Lee JM, Kubota C, Tsao SJ, Bie Z, Hoyos Echevarria P, Morra L and Oda M. 2012. Current status of vegetable grafting: Diffusion, grafting techniques, automation. Scientia Horticulturae, 127: 93-105. Lichtenthaler HK. 1987. [34] Chlorophylls and carotenoids: pigments of photosynthetic biomembranes. In Methods in enzymology. Academic Press, 148: 350-382. Sharda WK and Rodrigues BF. 2009. Review applications of arbuscular mycorrhizal fungi in agro ecosystems. Journal of Tropical and Subtropical Agronomy Ecosystems, 10: 337-354. Sohrabi Y, Heidari G, Weisany W, Ghasemi Golezani K and Mohammadi K. 2012a. Some physiological responses of chickpea (Cicer aritinum L.) cultivars to arbuscular mycorrhiza under drought stress. Russian. Journal of Plant Physiology, 59 (6): 708-716. (In Persian). Vamerali TM, Saccomani S, Mosca N, Guarise, and Ganis A. 2003. A comparison of root charactertics in relation to nutrient and water stress in two maize hybrids. Plant and Soil, 25: 157- 167. Yetisir H, Kurt S and Tok FM. 2007. Root stock potential of Turkish Lagenaria siceraria germplasm for watermelon: plant growth, graft compatibility, and resistance to Fusarium. Turkish Journal of Agriculture and Forestry, 31: 381-388. Zhou Y, Zhou J, Huang L, Ding X, Shi K and Yu J. 2009. Grafting of Cucumis sativus onto Cucurbita ficifolia leads to improved plant growth, increased light utilization and reduced accumulation of reactive oxygen species in chilled plants. Journal of Plant Research, 122 (5): 529-540. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 2,493 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,379 |