تعداد نشریات | 31 |
تعداد شمارهها | 723 |
تعداد مقالات | 7,848 |
تعداد مشاهده مقاله | 9,565,683 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 9,054,269 |
تغییرات روابط آبی و شاخصهای فتوسنتزی نهال زیتون رقم زرد در پاسخ به شوری آب آبیاری و تراکم خاک | ||
دانش آب و خاک | ||
مقاله 13، دوره 28، شماره 2، تابستان 1397، صفحه 165-178 اصل مقاله (1008 K) | ||
نویسندگان | ||
تورج خوش زمان ![]() | ||
1دانشجوی دکترای فیزیک و حفاظت خاک، گروه علوم خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان | ||
2استاد گروه علوم خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان | ||
3عضو هیئت علمی، بخش تحقیقات خاک و آب، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان زنجان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، زنجان، ایران | ||
4استادیار گروه علوم خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز | ||
5عضو هیئت علمی، بخش تحقیقات اصلاح بذر و نهال، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان زنجان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، زنجان، ایران | ||
چکیده | ||
پاسخ نهالهای زیتون رقم زرد (Olea europaea L. cv. Zard) به سطوح مختلف شوری آب آبیاری و تراکم خاک در رطوبت ظرفیت مزرعه، در گلخانه بررسی شد. خاکی با بافت شن لومی رد شده از الک 76/4 میلیمتری به نحوی داخل استوانههایی از جنس پیویسی با قطر 15 سانتیمتر ریخته شد که سطوح مختلف تراکم در آنها ایجاد گردد. نهالهای یکساله ریشهدار زیتون به استوانهها انتقال داده شدند و پس از استقرار نهالها، با آبهایی با هدایت الکتریکی مختلف به مدت پنج ماه و هر سه روز یکبار، آبیاری شدند. برخی ویژگیهای مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی نهال ها اندازهگیری شد. با افزایش شوری آب آبیاری میزان تعرق، هدایت روزنهای، سرعت فتوسنتز، محتوای نسبی آب برگ، پتانسیل آب ساقه، اختلاف دمای برگ با محیط و شاخص کلروفیل به خاطر حفظ آب در بافتهای گیاه، کاهش یافتند، کارآیی لحظهای مصرف آب، نشت یونی و غلظت سدیم به دلیل کاهش تعرق و عکسالعمل ساز و کارهای تحمل به شوری، افزایش یافتند. با افزایش تراکم خاک محتوای نسبی آب برگ، پتانسیل آب ساقه و اختلاف دمای برگ با محیط به دلیل کاهش جذب آب کاهش یافتند. شاخصهای فتوسنتزی نهال زیتون رقم زرد در هدایت الکتریکی بیشتر از 8 دسیزیمنس بر متر بطور معنیداری کاهش نشان دادند. | ||
کلیدواژهها | ||
تراکم خاک؛ تنش شوری؛ روابط آب خاک و گیاه؛ زیتون؛ فتوسنتز | ||
عنوان مقاله [English] | ||
Changes in Water Relations and Photosynthetic Indices of Olive Self-Rooted Cuttings of Zard cv. in Response to Irrigation Water Salinity and Soil Compaction | ||
نویسندگان [English] | ||
T Khoshzaman11؛ A Golchin2؛ M Taheri3؛ D Zarehaghi4؛ M Azimi5 | ||
1Ph. D. Student of Soil Physics and Conservation, Dept. of Soil Science, Faculty of Agric., University of Zanjan, Iran | ||
2Prof., Dept. of Soil Science, Facaulty of Agric., University of Zanjan, Iran | ||
3Scientific Board Member, Soil and Water Research Department, Zanjan Agriculture and Natural Resources Research and Education Center, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Zanjan, Iran | ||
4Assist. Prof., Dept. of Soil Science, Faculty of Agric., University of Tabriz, Iran | ||
5Scientific Board Member, Seed and Plant Improvement Institute, Zanjan Agriculture and Natural Resources Research and Education Center, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Zanjan, Iran | ||
چکیده [English] | ||
Responses of olive self-rooted cuttings of Zard cultivar (Olea europaea L. cv. Zard) to different levels of soil compaction and irrigation water salinity at the field capacity under greenhouse condition were studied. A loamy sand soil passed through a 4.76mm sieve, was poured into the PVC cylinders with diameter of 15cm and then they were compacted to be achieved the desired compaction levels. One-year-old rooted olive cuttings were transplanted into the PVC cylinders. After stabilization of cuttings, cylinders were irrigated by waters having different electrical conductivities at three days intervals, for five months. Some morphological and physiological properties of the olive plants were measured. As the salinity levels of irrigation water increased transpiration, stomatal conductance, photosynthetic rate, relative water content, water potential of stem, temperature difference between leaf and the environment and chlorophyll index decreased, for preserving plant internal water balance. Instantaneous WUE, electrolyte leakage and Na concentration of leaves increased as the salinity levels of irrigation water increased because of the decrease in transpiration and due to the plant’s salinity tolerance mechanisms. The relative water content of leaf, water potential of stem and temperature difference between leaf and environment decreased as the soil compaction increased due to decrease in water uptake. Photosynthetic indices of olive cuttings of Zard cultivar significantly decreased beyond the EC of 8 dS m-1. | ||
کلیدواژهها [English] | ||
Olive, Photosynthesis, Salinity stress, Soil compaction, Water relations of plant and soil | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 76 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 142 |
||