| تعداد نشریات | 45 |
| تعداد شمارهها | 1,436 |
| تعداد مقالات | 17,653 |
| تعداد مشاهده مقاله | 57,521,161 |
| تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 19,262,769 |
مقایسهی بازده سامانه توأم فراصوت- کلونجر و سامانه کلونجر در استخراج اسانس انیسون | ||
| پژوهش های صنایع غذایی | ||
| مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده، انتشار آنلاین از تاریخ 18 آذر 1404 | ||
| نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
| شناسه دیجیتال (DOI): 10.22034/fr.2025.67500.1967 | ||
| نویسندگان | ||
| میرمحمد موسوی مهماندوستی1؛ محمد ابونجمی* 1؛ سعید گودرزی2؛ اکبر عرب حسینی3 | ||
| 1گروه فنی کشاورزی - پردیس ابوریحان - دانشگاه تهران - تهران - ایران | ||
| 2مرکز تحقیقات گیاهان دارویی- دانشکده داروسازی – دانشگاه علوم پزشکی تهران - تهران - ایران | ||
| 3گروه بیوسیستم فنی کشاورزی - پردیس ابوریحان - دانشگاه تهران - تهران - ایران | ||
| چکیده | ||
| در این تحقیق استخراج اسانس از بذر گیاه انیسون به روش تقطیر با آب همزمان با اعمال امواج فراصوت (فراصوت-کلونجر) و روش مرسوم تقطیر با آب به تنهایی (کلونجر) صورت پذیرفت. نتایج بدست آمده از نظر بازده استخراج، انرژی مصرفی و خواص فیزیکی و شیمیایی مورد مقایسه قرار گرفت. برای این منظور آزمایشها در سه سطح توان فراصوت (200، 350 و 500 وات)، سه سطح زمان اعمال فراصوت (20، 40 و 60 دقیقه) و روش موج دهی فراصوت (پیوسته، 2 ثانیه خاموش- 2 ثانیه روشن و 4 ثانیه خاموش-2 ثانیه روشن) در فرکانس ثابت 20 کیلو هرتز انجام شد. روش استخراج اسانس با استفاده از کلونجر در مدت زمان 180 دقیقه و دمای جوش نیز به عنوان شاهد در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد که طبق شرایط بهینه، نقطهی بهینه در زمان 20 دقیقه، توان 200 وات و موجدهی 4 ثانیه خاموش- 2 ثانیه روشن ،با حداقل مصرف انرژی و کاهش 1/4 دقیقهای زمان، فرآیند استخراج اسانس انیسون تکمیل شد. استفاده از سامانهی فراصوت- کلونجر به میزان قابل توجهی زمان استخراج اسانس را کاهش داده و همچنین در کاهش مصرف انرژی نقش مهمی را دارد. در ترکیبات اسانس استخراج شده در شرایط مختلف توسط کروماتوگرافی گازی- طیف سنجی جرمی، تفاوتهایی در نوع و میزان ترکیبات مشاهده شد، به طوری که بیشترین درصد آنتول از مهمترین ترکیب موجود در اسانس انیسون ، در نمونههای تحت تیمار فراصوت- کلونجر بوده و همچنین این روش در استخراج ترکیبات استراگول، گاما هیماچالین ( ترکیب طبیعی از خانواده سزکویی ترپن)و زینجیبرن (سزکویی ترپن اصلی موجود در اسانس زنجبیل) نسبت به روش کلونجر برتری داشت. | ||
| کلیدواژهها | ||
| اسانس؛ انیسون؛ فراصوت؛ سونو- کلونجر؛ استخراج | ||
| مراجع | ||
|
| ||
|
آمار تعداد مشاهده مقاله: 1 |
||