| تعداد نشریات | 45 |
| تعداد شمارهها | 1,433 |
| تعداد مقالات | 17,642 |
| تعداد مشاهده مقاله | 57,426,864 |
| تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 19,180,744 |
ارزیابی فعالیت ضد قارچی نانو ذرات اکسید مس و اسانسهای گیاهان پونه، زیره سبز و اکالیپتوس علیه قارچ عامل بیماری کپک خاکستری انگور | ||
| پژوهش های کاربردی در گیاهپزشکی | ||
| مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده، انتشار آنلاین از تاریخ 12 آذر 1404 | ||
| نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
| شناسه دیجیتال (DOI): 10.22034/arpp.2025.20878 | ||
| نویسندگان | ||
| ابوالفضل نرمانی* 1؛ زهرا مهدیزاده1؛ امیرحسین اکبری2؛ فرشاد ستاره2؛ آرمان یزدانی2؛ مبین کوفه2؛ مهدی ارزنلو1؛ حسین هاتف هریس1 | ||
| 1گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران | ||
| 2دبیرستان استعدادهای درخشان علامه طباطبایی، بناب، ایران | ||
| چکیده | ||
| بیماری کپک خاکستری انگور ناشی از قارچ Botrytis cinerea یکی از مهمترین بیماریهای انگور میباشد که سالیانه خسارتهای اقتصادی فراوانی وارد میکند. امروزه برای کنترل عوامل بیماریزای گیاهی از سموم شیمیایی سنتزی به طور گسترده استفاده میشود اما در اکثر موارد به علت مشکلات زیست محیطی، باقی مانده سموم، مشکلات سلامتی و ظهور نژادهای مقاوم بیمارگر مصرف این ترکیبات را با محدودیتهایی مواجه کرده است. بنابراین در پژوهش حاضر، به منظور پیدا کردن جایگزینهای امن برای ترکیبات شیمیایی سنتزی، فعالیت ضدقارچی اسانسهای چند گونه گیاهی شامل پونه، زیره سبز، اکالیپتوس و نانو ذرات اکسید مس در کنار قارچکشهای لونا (تری فلوکسی استروبین و فلوپیرام) و توپاس (پنکونازول) علیه قارچ B. cinerea در شرایط درون شیشهای مورد مطالعه قرار گرفت. شناسایی اجزای تشکیل دهنده اسانسهای گیاهی نیز با استفاده از دستگاه کروماتوگرافی گازی متصل به طیفسنج جرمی (GC-MS) انجام شد. نتایج نشان داد که اسانس پونه در غلظت ppm1000 با 42/71 درصد دارای بیشترین بازدارندگی و قارچ کش لونا در غلظت ppm 5/62 با 7/1 درصد دارای کمترین بازدارندگی بود. همچنین نتایج آنالیز GC-MS نشان داد که α-Pinene، Pulegone و β-Pinene به ترتیب ترکیبات عمده تشکیل دهنده اسانس گیاهان اکالیپتوس، پونه و زیره سبز میباشند. با توجه به نتایج این پژوهش و پژوهشهای مشابه میتوان گفت کاربرد اسانسهای پونه و زیره سبز در کنترل B. cinerea موثر میباشد و میتوان از آنها به عنوان جایگزین بالقوه برای قارچکشهای شیمیایی در مهار رشد قارچ B. cinerea نام برد. ولی به منظور بهرهگیری از این اسانسها برای کنترل بیمارگرهای گیاهی، ضروری است که تحقیقات جامعتری انجام پذیرد. | ||
| کلیدواژهها | ||
| Botrytis cinerea؛ ترکیبات طبیعی؛ GC-MS؛ ضدمیکروبی؛ مدیریت تلفیقی | ||
| مراجع | ||
|
| ||
|
آمار تعداد مشاهده مقاله: 6 |
||