| تعداد نشریات | 45 |
| تعداد شمارهها | 1,428 |
| تعداد مقالات | 17,578 |
| تعداد مشاهده مقاله | 57,062,685 |
| تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 18,952,880 |
بررسی ارتباط بین گوارشپذیری منابع نشاستهای با شاخصهای تولید و سلامت در گاوداریهای شیری استان آذربایجان غربی | ||
| پژوهش های علوم دامی (دانش کشاورزی) | ||
| مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده، انتشار آنلاین از تاریخ 24 آبان 1404 | ||
| نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
| شناسه دیجیتال (DOI): 10.22034/as.2025.67725.1782 | ||
| نویسندگان | ||
| بهزاد اسدنژاد1؛ احمدعلی صابری1؛ رسول پیرمحمدی* 2؛ حامد خلیلوندی بهروزیار3؛ مهدی مخبر3 | ||
| 1گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه ارومیه | ||
| 2گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه ارومیه. ارومیه- ایران | ||
| 3گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه ارومیه- ارومیه-ایران | ||
| چکیده | ||
| چکیده زمینه مطالعاتی: نشاسته بهعنوان یکی از اصلیترین منابع انرژی در جیره گاوهای شیری، نقش حیاتی در تأمین نیازهای متابولیکی، افزایش تولید شیر و حفظ سلامت دام ایفا میکند. منابع نشاستهای رایج مانند سیلوی ذرت، دانه ذرت، جو و گندم بهدلیل تفاوت در ترکیب شیمیایی، سرعت تجزیه در شکمبه و قابلیت هضم، اثرات متفاوتی بر عملکرد تولیدی و سلامت گله دارند. هدف: این مطالعه با هدف بررسی ترکیب شیمیایی و قابلیت گوارش منابع نشاستهای رایج در جیرهی گاوهای شیری (شامل سیلوی ذرت، دانه ذرت، جو و گندم) و ارزیابی ارتباط آنها با شاخصهای تولید و سلامت دام در برخی گاوداریهای صنعتی استان آذربایجان غربی انجام شد. روش کار: بدین منظور، گاوداریهای مورد بررسی براساس ظرفیت به سه گروه 30-15 راس (گروه اول)، 60-31 راس (گروه دوم) و 150-61 راس (گروه سوم) تقسیم شدند: برای گردآوری دادهها، از پرسشنامهای ساختارمند استفاده شد و نمونهبرداری از خوراک و شیر در سه بازه زمانی (خرداد، تیر و مرداد) انجام گرفت. نتایج: استفاده از کنسانتره آماده در گاوداریهای کوچکتر رایجتر بود (۷۵٪ در گروه اول، ۵۰٪ در گروه دوم و ۳۳/۳٪ در گروه سوم). با افزایش ظرفیت دامداری، مصرف جو و دانه ذرت بیشتر شد، در حالیکه مصرف گندم روندی کاهشی داشت. ترکیب شیمیایی منابع نشاستهای تفاوت معنیداری نشان نداد (P>0.05)، اما ماده خشک سیلوی ذرت بین گروهها اختلاف داشت و بیشترین مقدار در گروه دوم مشاهده شد. تولید شیر در واحدهای بزرگتر بیشتر بود، اما درصد چربی و پروتئین شیر تفاوت معنیداری بین گروهها و در ماههای مختلف نداشت. در مردادماه، میزان لاکتوز شیر در گاوداریهای کوچکتر بهطور معنیداری بیشتر بود (P<0.05). شاخصهای تولیدمثلی نشان دادند که میانگین اولین فحلی پس از زایش ۶۸/۹۵ روز و میانگین سرویس به ازای آبستنی ۱/۶۵ بود. سختزایی در گاوداریهای کوچکتر بیشتر دیده شد، در حالی که اسیدوز، کتوز، لنگش و ورم پستان در واحدهای بزرگتر شیوع بیشتری داشتند. همچنین قابلیت هضم ماده خشک، ماده آلی، پروتئین خام و دیواره سلولی در گاوداریهای بزرگتر بهطور معنیداری بالاتر بود (P<0.05). نتیجهگیری نهایی: به طور خلاصه، یافتههای این پژوهش نشان میدهد که سطح مدیریت، بهویژه در حیطه تغذیه، عامل تعیینکننده اصلی در عملکرد، سلامت و بازده اقتصادی گاوداریهای شیری در استان آذربایجان غربی است. تمرکز بر آموزش دامداران، استفاده از آنالیز خوراک برای تنظیم جیرههای دقیق، مدیریت استرس گرمایی و پیشگیری از بیماریهای متابولیک از طریق کنترل علمی جیره، راهکارهای اساسی برای کاهش شکاف بهرهوری بین واحدهای مختلف و دستیابی به تولید پایدار و اقتصادی شیر هستند. | ||
| کلیدواژهها | ||
| گوارش پذیری؛ گاوشیری؛ سخت زایی؛ اسیدوز و منابع نشاستهای | ||
| مراجع | ||
|
| ||
|
آمار تعداد مشاهده مقاله: 1 |
||