| تعداد نشریات | 45 |
| تعداد شمارهها | 1,422 |
| تعداد مقالات | 17,545 |
| تعداد مشاهده مقاله | 56,832,607 |
| تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 18,840,485 |
بهبود برخی ویژگی های مورفوفیزیولوژیکی و عملکرد دانه سرخارگل (Echinacea purpurea L.) در تنش سرما با تیمار اسید سالیسیلیک در شرایط گلخانه ای | ||
| دانش کشاورزی وتولید پایدار | ||
| دوره 35، شماره 3، 1404، صفحه 285-300 اصل مقاله (1 M) | ||
| نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
| شناسه دیجیتال (DOI): 10.22034/saps.2025.60940.3198 | ||
| نویسندگان | ||
| رقیه فرضی امین آباد* 1؛ صفر نصراله زاده2 | ||
| 1دانشجوی دکتری تخصصی فیزیولوژی گیاهان زراعی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران. | ||
| 2استاد گروه اکوفیزیولوژی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران. | ||
| چکیده | ||
| مقدمه و اهداف: دماهای پایین یکی از عوامل محدود کننده رشد و تولید گیاهان مختلف میباشد. برای تعدیل اثرات مخرب تنش سرما استفاده از تنظیم کنندههای رشدی مانند اسید سالیسیلیک میتواند مفید باشد. مواد و روشها: آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در گلخانه تحقیقاتی قطب اصلاح مولکولی غلات دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز طراحی و اجرا گردید. تنش سرما با درجههای دمایی (شاهد (25)، 8 و 4 درجه سانتیگراد) در مرحله روزت و محلولپاشی اسید سالیسیلیک با غلظتهای 1 و 2 میلی مولار و آبپاشی (شاهد) یک هفته قبل از اعمال تنش سرما انجام گردید. اندازهگیری شاخص کلروفیل یک هفته بعد از اعمال تنش سرما و در مرحله روزت و صفات مورفولوژیکی در مرحله گلدهی انجام شد. یافتهها: اثر متقابل تنش سرما و محلولپاشی اسید سالیسیلیک بر ارتفاع بوته و تعداد برگ سرخارگل معنیدار بود. شاخص کلروفیل برگ، تعداد شاخه فرعی و تعداد گلآذین، وزن تر گلآذین، وزن تر و خشک بوته تحت تأثیر تنش سرما و محلولپاشی اسید سالیسیلیک قرار گرفتند. وزن خشک گلآذین فقط بر اثر تنش سرما تغییر یافت و عملکرد دانه سرخارگل از محلولپاشی اسید سالیسیلیک متأثر شد. شاخص سطح برگ تحت تأثیر تیمارهای آزمایش قرار نگرفت. نتیجه گیری: یکی از راههای کاهش اثرات سرمازدگی گیاهان کاربرد تنظیم کنندههای رشدی از جمله اسید سالیسیلیک میباشد. محلولپاشی اسید سالیسیلیک به خصوص به مقدار 2 میلی مولار موجب بهبود صفات مورفولوژیکی، فیزیولوژیکی و عملکرد دانه سرخارگل در تنش سرما شد. | ||
| کلیدواژهها | ||
| تنش سرما؛ سرخارگل؛ اسید سالیسیلیک؛ محلولپاشی؛ عملکرد دانه | ||
| مراجع | ||
|
Agha alikhani M. 2012. Purple coneflower, immune plant. Publications of Tarbiat Modares University, Tehran, 144 pp.
Cao C and Kindscher K. 2016. The medicinal chemistry of Echinacea species. In: Kindscher, K. (Ed.), Echinacea: Herbal Medicine with a Wild History. Springer International Publishing, Cham, 127-145. https://doi.org/10.1007/978-3-319-18156-1_9 Chen YE, Cui JM, Li GX, Yuan M, Zhang ZW, Yuan S and Zhang HY. 2016. Effect of salicylic acid on the antioxidant system and photosystem II in wheat seedlings. Biologia Plantarum, 60: 139-147. https://doi.org/10.1007/s10535-015-0564-4
Cheng ZY, Sun X, Liu P, Lin B, Li LZ, Yao GD, Huang XX and Song SJ. 2020. Sesquiterpenes from Echinacea purpurea and their anti-inflammatory activities. Phytochemistry, 179, 112503. https://doi.org/10.1016/j.phytochem.2020.112503
Charvadeh MM, Zakerin HR. Mostafavi Rad M, Sayfzadeh S and Valadabady SA. 2022. Evaluation of pysiological responses of Peanut to different irrigation regimes and foliar application of salicylic acid. Journal of Agricultural Science and Sustainable Production, 33 (4): 199-215. https://doi.org/10.22034/saps.2022.52803.2904
Elizabeth Abreu M and Munné-Bosch S. 2008. Salicylic acid may be involved in the regulation of drought induced leaf senescence in perennials: A case study in field-grown Salvia officinalis L. plants. Environmental and Experimental Botany, 64: 105–112. https://doi.org/10.1016/j.envexpbot.2007.12.016
Eraslan F, Inal A, Gunes A and Alpaslan M. 2007. Impact of exogenous salicylic acid on growth, antioxidant activity and physiology of carrot plants subjected to combined salinity and boron toxicity. Scientia Horticulturae, 113: 120–128. https://doi.org/10.1016/j.scienta.2007.03.012
Farzi Aminabad R and Nasrollahzadeh S. 2024. Investigate the physiological, biochemical, and productivity aspects of crops to cold stress. Iranian Journal of Plant Physiology 14 (3), 5141-5153. https://doi.org/https://doi.org/10.71551/ijpp.2024.1025909 Gharib FL. 2007. Effect of salicylic acid on the growth, metabolic activities and oil content of basil and marjoram. International Journal of Agriculture and Biology, 9 (2): 294-301.
Ghassemi-Golezani K, Ghassemi S and Zehtab-Salmasi S. 2018. Changes in essential oil-content and composition of ajowan (Carum copticum L.) seeds in response to growth regulators under water stress. Scientia Horticulturae, 231: 219-226. https://doi.org/10.1016/j.scienta.2017.12.011
Ghassemi-Golezani K, Lotfi R and Najafi N. 2015. Some physiological responses of mung bean to salicylic acid and silicon under salt stress. Advances in Boresearch, 6: 7-13.
Hayat S and Ahmad A. 2007. Salicylic Acid: a Plant Hormone. Springer, Netherlands, 401 pp.
Jabbarzadeh Z, Khosh-Khui M and Salehi H. 2009. The Effect of foliar-applied salicylic Acid on flowering of African Violet. Australian Journal of Basic and Applied Sciences, 3(4): 4693-4696.
Janda T, Szalai G, Gonzalez RK, Veisz O and Paldi E. 2003. Comparative study of frost tolerance and antioxidant activity in cereals. Plant Science, 164: 301-306. https://doi.org/10.1016/S0168-9452(02)00414-4
Janska A, Marsik P, Zelenkova S and Ovesna J. 2010. Cold stress and acclimation what is important for metabolic adjustment? Plant Biology, 12: 395-405. https://doi.org/10.1111/j.1438-8677.2009.00299.x
Jiang L, Li W, Wang Y, Zhang X, Yu D, Yin Y and Yuan Y. 2014. Effects of cichoric acid extract from Echinacea purpurea on collagen-induced arthritis in rats. The American journal of Chinese medicine, 42(03): 679-692. https://doi.org/10.1142/S0192415X1450044X
Jouyban Z, Hasanzade R and Sharafi S. 2013. Chilling stress in plants. International Journal of Agriculture and Crop Sciences, 5: 2961.
Kayed Nezami R, Balouchi HR and Yadavi AR. 2012. Effect of foliar application of salicylic acid on yield and yield components and some physiological traits of lentil (Lens culinaris Medik) varieties under salt stress. Iranian Journal of Pulses Research, 3(2): 97-110. (In Persian with English Abstract).
Keshavarz H and Modarres Sanavy SAM. 2014. Effect of salicylic acid on chlorophyll, some growth characteristics and yield of two canola varieties. Electronical Journal of Crop Production, 7(4): 167-178. (In Persian with English Abstract).
Khan W, Prithviraj B and Smith DL. 2003. Photosynthetic responses of corn and soybean to foliar application of salicylates. Plant Physiology, 160: 485-492. https://doi.org/10.1078/0176-1617-00865
Kim YH, Hamayun M, Khan AL, Na CI, Kang SM, Han HH and Lee IJ. 2009. Exogenous application of plant growth regulators increased the total flavonoid content in Taraxacum officinale (Wigg). African Journal of Biotechnology, 8: 5727-5732. https://doi.org/10.5897/AJB09.927
Klessig DF, Choi HW and Dempsey DA. 2018. Systemic acquired resistance and salicylic acid: Past, present, and future. Mol. Plant-Microbe Interact, 31: 871–888. https://doi.org/10.1094/MPMI-03-18-0067-CR
Leslie CA and Romani RJ. 1986. Salicylic acid: a new inhibitor of ethylene biosynthesis. Plant Cell Reports, 5: 144-146. https://doi.org/10.1007/BF00269255
Ma X, Zheng J, Zhang X, Hu Q and Qian R. 2017. Salicylic acid alleviates the adverse effects of salt stress on Dianthus superbus (Caryophyllaceae) by activating photosynthesis, protecting morphological structure, and enhancing the antioxidant system. Frontiers in Plant Science, 8: 600. https://doi.org/10.3389/fpls.2017.00600
Mallahi T, Saharkhiz MJ and Jamal Javanmardi J. 2018. Salicylic acid changes morpho-physiological attributes of feverfew (Tanacetum parthenium L.) under salinity stress. Acta Ecologica Sinica, https://doi.org/10.1016/j.chnaes.2018.02.003
Mohammadi H, Pakkish Z and Saffari VR. 2015. Role of Methyl jasmonate and Salicylic acid applications on bloom delay, flowering and fruiting of Elberta Peach. International Journal of Horticultural Science and Technology, 2 (1): 75-85.
Moradi M and Goldani M. 2010. Evalution of different levels of salicylic acid on some growth indexes of (Calendula officinalis L.) under low irrigation conditions. Environmental Stresses in Crop Sciences, 4(1): 33-45 (In Persian with English Abstract).
Nasibi F, Kalantari Kh and Manzari Tavakoli Z. 2020. Effects of hydrogen sulfide on cold -induced oxidative damage in Cucumis sativus L. International Journal of Horticultural Science and Technology 7: 199-211. https://doi.org/10.22059/ijhst.2020.284285.301
Prasil IT, Prasilova P and Marik P. 2007. Comparative study of direct and indirect evaluation of frost tolerance in barley. Field Crops Research, 102: 1-8. https://doi.org/10.1016/j.fcr.2006.12.012
Sadeghipour O and Aghaei P 2012. Impact of exogenous Salicylic acid application on some traits of common bean (Phaseolus vulgaris L.) under water stress conditions. International Journal of Agriculture and Crop Sciences, 4: 685-690.
Sepehri A, Abasi R and Karami A. 2015. Effect of drought stress and salicylic acid on yield and yield component of bean genotypes. Journal of Crops Improvement, 17(2): 503-516. (In Persian with English Abstract). https://doi.org/10.22059/jci.2015.55196
Stone LR, Goodrum DE, Jaafar MN and Khan AH. 2002, Rooting front and water depletion depths in grain sorghum and sunflower. Agronomy Journal, 93: 1105–1110. https://doi.org/10.2134/agronj2001.9351105x
Ullah C, Tsai CJ, Unsicker SB, Xue L, Reichelt M, Gershenzon J and Hammerbacher A. 2019. Salicylic acid activates poplar defense against the biotrophic rust fungus Melampsora larici-populina via increased biosynthesis of catechin and proanthocyanidins. New Phytologist, 221: 960-975. https://doi.org/10.1111/nph.15396
Vlot AC, Dempsey MA and Klessig DF. 2009. Salicylic acid, a multifaceted hormone to combat disease. Annual Review of Phytopathology, 47: 177-206. https://doi.org/10.1146/annurev.phyto.050908.135202
Wang L, Chen S, Kong W, Li S and Archbold DD. 2006. Salicylic acid pretreatment alleviates chilling injury and effects the antioxidant system and heat shock proteins of peaches during cold storage. Postharvest Biology and Technology, 41: 244-251. https://doi.org/10.1016/j.postharvbio.2006.04.010
Yousefzadeh Najafabadi M and Ehsanzadeh P. 2019. Effect of salicylic acid on photosynthetic pigments content, antioxidant enzyme activity and yield components of three sesame genotypes under different irrigation regimes. Journal of Plant Process and Function, 8(33): 137-152. (In Persian with English Abstract). http://dorl.net/dor/20.1001.1.23222727.1398.8.33.16.6
Zhang S, Zhang JJ, Zhao YM, Fei WT, Wang LY and Wang C. 2020. Study on literature of Echinacea purpurea and discussion on its herbalization. Zhongguo Zhongyao Zazhi, 45: 978-983.
| ||
|
آمار تعداد مشاهده مقاله: 98 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 43 |
||