
تعداد نشریات | 45 |
تعداد شمارهها | 1,411 |
تعداد مقالات | 17,335 |
تعداد مشاهده مقاله | 55,920,892 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 18,111,914 |
سینتیک خشککردن و شبیهسازی ریاضی برشهای پرتقال در خشک کن رفرکتنس ویندو | ||
نشریه مکانیزاسیون کشاورزی | ||
مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده، انتشار آنلاین از تاریخ 22 شهریور 1404 اصل مقاله (1.25 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22034/jam.2025.67311.1325 | ||
نویسندگان | ||
بهزاد بخشی1؛ محمدرضا بیاتی* 1؛ رضا طباطبایی کلور2؛ عباس روحانی1؛ الهام آذرپژوه3 | ||
1گروه مهندسی بیوسیستم، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران | ||
2گروه مکانیک بیوسیستم، دانشکده مهندسی زراعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری | ||
3بخش تحقیقات فنی و مهندسی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان خراسان رضوی | ||
چکیده | ||
در این پژوهش، از یک سیستم رفرکتنس ویندو برای بررسی سینتیک خشک کردن برشهای پرتقال رقم تامسون با سه ضخامت 4، 6 و 8 میلیمتر و سه دمای 60، 75 و 90 درجه سلسیوس استفاده شد. آنالیز واریانس برای تعیین اثر دما و ضخامت بر روی پارامترهای تغییر رنگ، چروکیدگی و شدت جذب مجدد استفاده شد. پنج مدل ریاضی برای توصیف و مقایسه سینتیک خشک کردن ورقههای پرتقال انتخاب شد و ضریب تعیین (R2)، مربع کای (χ2)، و مجموع خطای میانگین(RMSE) برای ارزیابی مورد استفاده قرار گرفت. همچنین، انتقال رطوبت از ورقههای پرتقال با برازش مدل انتشار فیک توصیف شد. نتایج نشان داد که دمای خشک کنی و ضخامت ورقهها تاثیر معنیداری بر رفتار خشک کردن برشهای پرتقال داشت. زمان خشک کردن با افزایش دما و کاهش ضخامت کاهش یافت. دما و ضخامت تاثیر کمی بر تغییرات کل رنگ، نرخ چروکیدگی و شدت جذب مجدد برشهای خشک شده پرتقال داشتند. در میان مدلهای ریاضی، مدل پیج اصلاح شده با کمترین خطا و بیشترین ضریب تعیین بهترین برازش را داشت. ضریب نفوذ موثر (Deff) با افزایش دمای خشک کردن افزایش یافت و در محدوده 10- 10×39/6 تا 10-10×42/10 مترمربع بر ثانیه بدست آمد. وابستگی دمای نفوذ موثر با رابطه آرینیوس توصیف شد و انرژی فعال سازی برای نفوذ رطوبت در برشهای پرتقال 5/27 کیلوژول بر مول تعیین شد. | ||
کلیدواژهها | ||
انرژی فعالسازی؛ انتشار رطوبت؛ تغییر رنگ؛ چروکیدگی؛ خشک کردن؛ رفرکتنس ویندو | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 82 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 53 |