
تعداد نشریات | 45 |
تعداد شمارهها | 1,406 |
تعداد مقالات | 17,244 |
تعداد مشاهده مقاله | 55,695,585 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 17,882,757 |
ارزیابی عملکرد و کیفیت علوفه در کشت مخلوط ارزن ).Panicum miliaceum L) با لوبیا ).Phaseolus vulgaris L) و ماشک گل خوشه ای ).Vicia villosa L) تحت کاربرد آب مغناطیسی | ||
دانش کشاورزی وتولید پایدار | ||
دوره 35، شماره 2، تیر 1404، صفحه 295-316 اصل مقاله (1.45 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22034/saps.2025.63127.3273 | ||
نویسندگان | ||
بهنام عمرانی* 1؛ عادل دباغ محمدی نسب2؛ محمدرضا شکیبا2؛ روح اله امینی3 | ||
1عضو هیئت علمی گروه کشاورزی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران | ||
2گروه اکوفیزیولوژی گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز. | ||
3استاد گروه اکوفیزیولوژی گیاهی دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز | ||
چکیده | ||
مقدمه و اهداف: یکی از راههای افزایش پایدار تولید علوفه، استفاده از الگوهای کشت مخلوط گیاهان زراعی علوفه ای است که میتواند به حفظ تنوع زیستی و کارایی منابع کمک کند. کیفیت علوفه نیز بیانگر ارزش غذایی و مقدار انرژی است که در دسترس دام قرار میگیرد به عبارت بهتر، نشانگر مقدار مواد مغذی است که حیوان در کوتاهترین مدت ممکن از علوفه به دست میآورد. در این راستا تحقیق حاضر به منظور ارزیابی عملکرد و کیفیت علوفه ارزن، لوبیا و ماشک گل خوشهای در کشت مخلوط و خالص سه گونه زراعی و کاربرد آب مغناطیسی اجرا شد. مواد و روشها: آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در سالهای زراعی 1398 و 1399 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز اجرا شد. دو نوع آبیاری (معمولی و مغناطیسی با شدت 430 میلیتسلا) و هفت سیستم کشت شامل کشتهای خالص ارزن، خالص لوبیا، خالص ماشک گل خوشهای و چهار سطح کشت مخلوط )مخلوط ارزن و لوبیا با نسبت 2:1 (دو ردیف ارزن و یک ردیف لوبیا) مخلوط ارزن و لوبیا با نسبت 4:1 (چهار ردیف ارزن و یک ردیف لوبیا) مخلوط ارزن و ماشک گل خوشهای با نسبت 2:1 (دو ردیف ارزن و یک ردیف ماشک گل خوشهای) و مخلوط ارزن و ماشک گل خوشه ای با نسبت 4:1 (چهار ردیف ارزن و یک ردیف ماشک گل خوشهای) به عنوان تیمارهای آزمایش بود. صفات مورد بررسی شامل میزان خاکستر، پروتئین خام، NDF، عملکرد علوفه خشک بود و شاخص LER برای ارزیابی کشت مخلوط محاسبه شد. یافتهها: نتایج نشان داد بیشترین میزان NDF (47%) در کشت خالص ارزن و بالاترین مقادیر خاکستر (2/5%) و پروتئین خام (8/15%) در کشت مخلوط ارزن-لوبیا (نسبت 4:1) و ارزن-ماشک گل خوشهای (نسبت 4:1) با کاربرد آب مغناطیسی حاصل شد. کاربرد آب مغناطیسی بهطور متوسط باعث افزایش 22 درصدی پروتئین خام و 18 درصدی کیفیت علوفه در مقایسه با آبیاری معمولی شد. آبیاری مغناطیسی و نوع کشت اثرات معنیداری بر ویژگیها داشتند (01/0 > p). کشت مخلوط ارزن-لوبیا (نسبت 2:1) و ارزن-ماشک گل خوشهای (نسبت 4:1) نسبت به کشت خالص، بهترتیب 25% و30% افزایش در میزان پروتئین و عملکرد علوفه را نشان دادند. نتیجهگیری: کاربرد آب مغناطیسی باعث بهبود کیفیت و افزایش پروتئین علوفه شد. تمامی کشتهای مخلوط نسبت به کشتهای خالص بر اساس شاخص LER از مزیت زراعی و عملکردی برخوردار بودند. | ||
کلیدواژهها | ||
آب مغناطیسی؛ ارزن؛ پروتئین؛ خاکستر؛ کشت مخلوط؛ کشت خالص؛ لوبیا؛ ماشک گل خوشه ای | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 91 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 37 |