
تعداد نشریات | 45 |
تعداد شمارهها | 1,392 |
تعداد مقالات | 17,033 |
تعداد مشاهده مقاله | 54,952,825 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 17,435,136 |
افزایش امنیت غذایی و کیفیت نانوایی: ژنوتیپهای گندم مقاوم به خشکی برای تولید پایدار نان در مناطق نیمهخشک | ||
پژوهش های صنایع غذایی | ||
مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده، انتشار آنلاین از تاریخ 12 مرداد 1404 | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22034/fr.2025.68098.1969 | ||
نویسندگان | ||
رسول اصغری زکریا* 1؛ محمد حسن صادقی2؛ سیدابوالقاسم محمدی1؛ امید سفالیان3 | ||
1گروه بهنژادی و بیوتکنولوژی گیاهی دانشگاه تبریز، تبریز، ایران | ||
2گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران | ||
3استاد گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران | ||
چکیده | ||
افزایش امنیت غذایی و کیفیت نانوایی: ژنوتیپهای گندم مقاوم به خشکی برای تولید پایدار نان در مناطق نیمهخشک چکیده امنیت غذایی در مناطق نیمهخشک به توسعه گونههای گندم مقاوم به خشکی که پایداری عملکرد و ویژگیهای حیاتی کیفیت نانوایی را حفظ میکنند، وابسته است. این مطالعه 60 ژنوتیپ گندم CIMCOG را در شرایط آبیاری مناسب (WW) و کمآبی (WD) در ایران ارزیابی کرد و بر عملکرد زراعی، کیفیت تغذیهای و قابلیت استفاده نهایی تمرکز داشت. پارامترهای کلیدی کیفیت نانوایی - از جمله محتوای پروتئین (SP)، رسوب زلنی (ZS)، جذب آب (WA) و استحکام خمیر (RM) - در کنار عملکرد دانه (GY) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج، برهمکنشهای معنیدار ژنوتیپ × تنش (G×S) را برای SP، ZS، WA و GY نشان داد و ژنوتیپهای (57، 29، 25) را با کیفیت نانوایی برتر سازگار با خشکسالی برجسته کرد. تحت تنش WD، این ژنوتیپها SP (18%)، ZS (22%) و WA (15%) بالایی را حفظ کردند که پتانسیل نانپزی بدون مشکل را تضمین میکند. تجزیه و تحلیل تابع عضویت (MFV) ژنوتیپهایی را که تابآوری عملکرد (پایداری عملکرد گندم) و حفظ کیفیت را با هم ترکیب میکنند، اولویتبندی کرد. یافتههای ما نشان میدهد که اصلاح نژاد برای تحمل همزمان به خشکی و کیفیت نانوایی امکانپذیر است و نقشه راهی برای تقویت امنیت غذایی در مناطق کمآب ارائه میدهد. ادغام ابزارهای ژنومی در آینده میتواند استقرار انواع گندم مقاوم در برابر آب و هوا را تسریع کند. | ||
کلیدواژهها | ||
امنیت غذایی؛ تحمل به خشکی؛ ژنوتیپهای گندم؛ کیفیت نانوایی؛ MFV | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 1 |