
تعداد نشریات | 45 |
تعداد شمارهها | 1,370 |
تعداد مقالات | 16,844 |
تعداد مشاهده مقاله | 54,232,098 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 16,943,613 |
طراحی، ساخت و ارزیابی سامانه پایش تقلب در شیر گاو | ||
پژوهش های صنایع غذایی | ||
دوره 35، شماره 1، خرداد 1404، صفحه 19-31 اصل مقاله (762.25 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22034/fr.2025.59051.1906 | ||
نویسندگان | ||
راهب فروتن بیگباغلو1؛ علی حسن پور* 2؛ فاروق شریفیان2 | ||
1مهندسی مکانیک بیوسیستم، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه | ||
2گروه مکانیک بیوسیستمً، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه | ||
چکیده | ||
شیر یکی از پرمصرف ترین مواد غذایی محسوب می شود اما عدم تشخیص تقلبات تلفیقی آن توسط دستگاه های موجود، موجب شده است که صنعت فرآورده های لبنی با چالش جدی روبرو شود. از تقلبات تلفیقی شیر می توان افزودن همزمان آب، نمک و مواد پودری را نام برد که برای تشخیص آن، باید چند ویژگی شیر بطور همزمان پایش شود. در این تحقیق، یک سامانه پیشنهادی ساخته شد که دارای واحد سنجشگر و پردازشگر است. در این دستگاه؛ با عبور جریان مستقیم از شیر، مواد معلق باردار در سطح الکترودها جذب شده و رقیق شدن شیر را سبب می شود.در واحد سنجشگر، از دو حسگر هدایت سنج و فتوسل استفاده شد. این حسگرها با سنجش همزمان مقاومت الکتریکی و اپتیکی شیر، خلوص یا تقلبات شیر را بر مبنای ولتاژ حسگرها نشان می دهند. برای پردازش داده ها، از طرح فاکتوریل استفاده شد. تیمارها عبارت بودند از آب اضافی، آب نمک اضافی، شیر ۷۰% چربیگیری شده، شیر ۷۰% چربی گیری با آب و آب نمک اضافی. حجم مواد افزودنی، ۵، ۱۰، ۲۰، ۳۰ و ۴۰ درصد حجم نمونه بود. آزمایش ها در سه نوبت تکرار گردید. نتایج نشان داد که تغییرات ولتاژ الکترود و فتوسل در همهی تیمارها، (P˂0.05) معنی دار بوده و ضریب همبستگی داده ها، بیش از 0/95 بدست آمد. این پژوهش نشان داد با سنجش همزمان مقاومت الکتریکی و اپتیکی شیر، می توان تقلبات تلفیقی شیر را تشخیص داد. | ||
کلیدواژهها | ||
"تشخیص تقلبات شیر"؛ "سنجش همزمان"؛ "مقاومت الکتریکی و اپتیکی" | ||
مراجع | ||
Frotan Bigbaghloo, R., Sharifian, F., and Hassanpour, A. (2020). Investigating the Possibility of Using Direct Electrical Current Polarization in Milk Quality Measurement. JFST No. 10 5, Vol. 17, p 151 – 158.
Haimov-Kochman, R., Shore, Ls., and Laufer, N. (2016). The milk we drink, food for thought. Fertility and sterility 106(6): 1310-1.
Hashemzadeh M., Khalajzadeh S., Amini K. and Yedi J., (2011) Seasonal changes in fat percentage, protein and raw milk density in an industrial farm in Dezful, the first national conference on new topics in agriculture, Pages 1 to 4.
Hekmati, M. (1991). Principles of milk preparation. University of Tehran University Publishing Center Publications.
Hossain, MB. & Dev, SR. (2013). Physiochemical characteristics of various raw milk samples in a selected dairy plant of Bangladesh. International Journal of Engineering 1(3): 2305-8269.
Houston, g., (1961). Education Series Conductivity Guide. www.vl‐pc.com. 800:522‐7920.
Kalantari, AS., Mehrabani-Yeganeh, H., Moradi, M., Sanders, Ah. and DeVries, A. (2010). Determining the optimum replacement policy for Holstein dairy herds in Iran. Journal of dairy science 93(5): 2262-70.
Kaptan, B., Kayışoğlu, S., Demirci, M. (2016). The Relationship Between Some Physico-Chemical, Microbiological Characteristics and Electrical Conductivity of Milk Stored at Different Temperature. Journal of Tekirdag Agricultural Faculty. 8 – 2.
Lampert, I. M. (1978). Modern Dairy Products.Third edition, CRC.USA pp, 92-132, 157- 177.
Lawton, B.A., & Pethig, R. (1993). Determining the fat content of milk and cream using AC conductivity measurements, Measurement Science and Technology. 4:38–41.
Maatje, K., Huijsmans, P. J. M., Rossing,W., Hogewerf, P. H. (2002). The efficacy of inline measurement of quarter milk electrical conductivity, milk yield and milk temperature for the detection of clinical and subclinical mastitis. Livest Prod Sci, 30: 239-249.
Mabrook, M., & Petty, M. (2003). Effect of composition on the electrical conductivity of milk. Journal of Food Engineering, 69(3):321-325.
Malali, R., Bindushree, M. A., Naveen Kumar, K.S., Vaishali, S. & Rajashekhar, B.S. (2016). Implementation of Standardized Digital Milk Quality Analyzer. International Journal of Advanced Research in Electronics and Communication Engineering (IJARECE) 5(5).
Niakousari, M., & Zandi, M. (2013). Electronic nose and tongue in food industry. Book (in farsi). Pages (80 – 82)
Opu, Md S. (2015). Effect of Operating Parameters on Performance of Alkaline Water Electrolysis. International Journal of Thermal & Environmental Engineering. 9: 53-60.
Rendevski, S., Sulaiman, A., Alkhanbouli, A. A., Al Shaabi, Kh., Ali Ahmed, S. A. (2017). Testing for Added Water in Milk with Handheld LCR Meter. Journal of Environmental Science, Toxicology and Food Technology. 11: 23-30.
Teymouri Yansari, A. (2006). Milk production and processing. Publisher of the Voice of Christ. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 22 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 28 |