
تعداد نشریات | 45 |
تعداد شمارهها | 1,370 |
تعداد مقالات | 16,844 |
تعداد مشاهده مقاله | 54,231,947 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 16,943,556 |
بررسی روند مصرف و محاسبه شاخصهای کارایی انرژی در تولید غلات آبی کشور (گندم، جو، برنج و ذرت) طی سالهای 1399-1379 | ||
دانش کشاورزی وتولید پایدار | ||
دوره 35، شماره 1، اردیبهشت 1404، صفحه 255-265 اصل مقاله (1.24 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22034/saps.2024.58735.3127 | ||
نویسندگان | ||
رز هاشمی؛ رضا مقدسی* ؛ مهدی کاظم نژاد؛ امیر محمدی نژاد | ||
گروه اقتصاد کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران | ||
چکیده | ||
مقدمه و اهداف: انرژی از جمله مهمترین نهادههای تولیدی در اقتصاد ایران به شمار میرود. در طول دهه ها دولت برای مصرف این نهاده یارانه پرداخت نموده و این مساله فشار زیادی بر بودجه دولت وارد میآورد. هدف از این مطالعه بررسی روند مصرف و محاسبه شاخصهای کارایی انرژی در تولید غلات آبی کشور (گندم، جو، برنج و ذرت) میباشد. مواد و روشها: داده های مورد استفاده در پژوهش مربوط به دوره زمانی 1399-1379 می باشد که از وزارت جهاد کشاورزی و مرکز آمار ایران تهیه شده است. در این تحقیق چهار محصول مهم غلات شامل گندم، جو، ذرت و برنج که در مجموع حدود 70 درصد از مساحت کل اراضی زراعی ایران را شامل می شود، در نظر گرفته شد. یافته ها: نتایج نشان داد که انرژی تمامی نهادهها به جز سموم شیمیایی در دوره مذکور افزایش یافته است. کود شیمیایی طی دوره 1389-1379 روند کاهشی را نشان داد، اما در دوره 1399-1389 مجدداً روند افزایشی داشت. کود شیمیایی بیشترین سهم از کل انرژی ورودی را به خود اختصاص داده است به طوری که نرخ رشد آن در بازه زمانی 1399-1384، 3/28 درصد بود. نتیجه گیری: روند نسبت انرژی (ستاده به نهاده) در تولید محصولات عمده غلات طی دوره مورد مطالعه روند افزایشی داشت. به طوری که میانگین رشد نسبت کل انرژی در محصولات مذکور در دوره مورد بررسی 87/1 درصد بود. ضریب رگرسیون انرژی غیرمستقیم و انرژی تجدیدناپذیر در سطح 5 درصد معنیدار و مثبت شد که نشان میدهد با افزایش مصرف این نوع انرژی عملکرد دانه افزایش می یابد. نتایج این مطالعه نشان می دهد که بازده انرژی غلات کشور در طول زمان افزایش یافت. | ||
کلیدواژهها | ||
غلات؛ نهاده؛ کارایی مصرف انرژی؛ ایران | ||
مراجع | ||
Aguilera E, Guzmán GI, Infante-Amate J, Soto D, García-Ruiz R, Herrera A. 2015. Embodied energy in agricultural inputs. Incorporating a historical perspective. Bioscience, 63: 263-273. Alam MS, Alam MR and Islam KK. 2005. Energy flow in agriculture: Bangladesh. American Journal of Environmental Science, 3: 213-220. https://doi.org/10.3844/ajessp.2005.213.220 Ali M, Geng Y, Robins D, Cooper D, Roberts W. 2019. Impact assessment of energy utilization in agriculture for India and Pakistan. Sci. Total Environment, 648: 1520–1526. https://doi.org/10.1016/j.scitotenv.2018.08.265. Beheshti Tabar I, Keyhani A and Rafiee S. 2010. Energy balance in Iran’s agronomy (1990–2006). Renewable and Sustainable Energy Reviews, 14:849– 55. https://doi.org/10.1016/j.rser.2009.10.024. Borugadda VB and Goud VV. 2012. Biodiesel production from renewable feedstocks: Status and opportunities. Renew. Renewable and Sustainable Energy Reviews, 16: 4763–4784. https://doi.org/10.1016/j.rser.2012.04.010. Dimitrijević A M, Gavrilović S, Ivanović Z, Mileusnić R, Miodragović S and Todorović S .2020. Energy use and economic analysis of fertilizer use in wheat and sugar beet production in Serbia. Energies, 13: 122-131. https://doi.org/10.3390/en13092361. Food and Agriculture Organization. 2019. Biodiversity: Agricultural biodiversity in FAO. Retrieved January 12, 2005, from http://www.fao.org/biodiversity. Ghasemi Mobtaker HG, Keyhani A, Mohammadi A, Rafiee S and Akram A. 2010. Sensitivity analysis of energy inputs for barley production in Hamedan Province of Iran. Agriculture Ecosystem Environment, 137: 367-372. https://doi.org/10.1016/j.agee.2010.03.011. González-García S, Gasol CM, Gabarrell X, Rieradevall J, Moreira MT and Feijoo G .2010. Environmental profile of ethanol from poplar biomass as a transport fuel in Southern Europe. Renew. Energy, 35, 1014–1023. https://doi.org/10.1016/j.renene.2009.10.029. Guo S, Lin L, Liu S, Wei Y, Xu D, Li Q and Su S. 2019. Interactions between sustainable livelihood of rural household and agricultural land transfer in the mountainous and hilly regions of Sichuan. China - Sustainable Development Report, 27, 725–742. DOI: 10.1002/sd.1937. Hatirli SA, Ozkan B and Fert C. 2006. Energy inputs and crop yield relationship in greenhouse tomato production. Renewable Energy, 31:427-438. https://doi.org/10.1016/j.renene.2005.04.007. Hatirli SA, Ozkan B and Fert C. 2005. An econometric analysis of energy input–output in Turkish agriculture. Renewable and Sustainable Energy Reviews 9: 608–623. https://doi.org/10.1016/j.rser.2004.07.001. Kadam AK, Keteku AK, Dana S, Blege PK. 2020. Influence of land configuration and fertilization techniques on soybean (Glycine max L. Merrill.) productivity, soil moisture and fertility. Acta agriculturae Slovenica, 11: 79–88. https://doi.org/10.14720/aas.2020.115.1.1220. Kallivrousis L, Natsis A and Papadakis G. 2002. RD -Rural development the energy balance of sunflower production for biodiesel in Greece. Biosystem Engineering. 18, 347 -354. https://doi.org/10.1006/bioe.2001.0021. Keteku AK, Intanon P, Terapongtanakorn S, Intanon R. 2019. Economic production of maize under chemical and granular organic fertilizer with hormone mixed formula, NPK and organic fertilizer. Indian J. Agric. Res. 53, 560–565. DOI:10.18805/IJARe.A-422. Khosruzzaman S, Asgar MA, Karim N and Akbar S. 2010 Energy intensity and productivity in relation to agriculture– Bangladesh perspective, Journal of Agricultural Technology, 6 (4): 615-63. DOI:10.3329/jbas.v34i1.5492. Kitani O. 1990. CIGR handbook of agricultural engineering. Energy and biomass engineering. ASAE Publication. Mader P, Fliebbach A, Dubois D, Gunst L, Fried P, Niggli U. 2002. Soil fertility and biodiversity in organic farming science. Science, 296: 1694–1697. DOI: 10.1126/science.1071148. Pervanchon F, Bockstaller C, Girardin P. 2002. Assessment of energy use in arable farming systems by means of an agro-ecological indicator: the energy indicator. Agric. Syst. 72: 149–172. https://doi.org/10.1016/S0308-521X(01)00073-7. Rokicki T , Perkowska A, Klepacki B, Bórawski P, Bełdycka-Bórawska A and Michalski K. 2021. Changes in energy consumption in agriculture in the eu countries. Energies, 14: 440-445. https://doi.org/10.3390/en14061570. Sánchez-Escobar F, Coq-Huelva D and Sanz-Cañada J. 2018. Measurement of sustainable intensification by the integrated analysis of the energy and economic flows: a Case study of the olive-oil agricultural system of Estepa. Spain. J. Cleaner Production, 201: 463–470. https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2018.07.294. Singh JM. 2000. On farm energy use pattern in different cropping systems in Haryana, India. MSc. Thesis. International Institute of Management, University of Flensburg, Sustainable Energy Systems and Management, Germany. Singh G, Singh S and Singh J. 2004. Optimization of energy inputs for wheat crop in Punjab. Energy Conversation and Management, 45: 453–465. https://doi.org/10.1016/S0196-8904(03)00155-9. Skevas T, Alfonos L, Spiro S. 2012. Measuring technical efficiency in the presence of pesticide spillovers and production uncertainty: The case of Dutch arable farms, European Journal of Operational Research, 223: 550–559. https://doi.org/10.1016/j.ejor.2012.06.034. Turkmani J, Zoghipoor A. 2007. Factors affecting the export of food products. Economics and Agriculture, 2 (1), 23-33. (In Persian with English Abstract). Unakitan G, Hurma H and Yilmaz F. 2010. An analysis of energy use efficiency of canola production in Turkey. Journal of Energy, 35: 3623-3627. https://doi.org/10.1016/j.energy.2010.05.005. Uzunoz M, Akcay Y and Esengun K . 2008. Energy input -output analysis of sunflower seed oil in Turkey. Energy Sources, 3: 215 – 223. DOI:10.15316/SJAFS.2020.188. Yilmaz I, Akcaoz H and Ozkan B. 2005. An analysis of energy use and input costs for cotton production in Turkey. Renewable Energy, 30: 145-155. https://doi.org/10.1016/j.renene.2004.06.001. Youssef M, Khoramivafa M and Mondani F. 2014. Integrated evaluation of energy use, greenhouse gas emissions and global warming potential for sugar beet (Beta vulgaris) agroecosystems in Iran. Atmospheric Environment, 92: 501–505. https://doi.org/10.1016/j.atmosenv.2014.04.050. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 55 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 34 |