
تعداد نشریات | 44 |
تعداد شمارهها | 1,327 |
تعداد مقالات | 16,307 |
تعداد مشاهده مقاله | 53,171,720 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 15,782,899 |
تاثیر مصرف پیاز بر عملکرد تولیدی و فراسنجه های بیوشیمیایی و خونشناسی گوسالههای پرواری | ||
پژوهش های علوم دامی (دانش کشاورزی) | ||
مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده، انتشار آنلاین از تاریخ 22 بهمن 1403 | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22034/as.2023.53757.1679 | ||
نویسندگان | ||
شهروز بصیری* ؛ تقی هادی | ||
گروه دامپزشکی و علوم دامی، واحد سراب، دانشگاه آزاد اسلامی، سراب، ایران | ||
چکیده | ||
زمینه مطالعاتی: استفاده از پیاز در تغذیه دام راه کار مناسبی برای مصرف پسماندهها و مازاد این محصول است. هدف: این آزمایش به منظور بررسی اثرات خوراندن پیاز بر برخی از فراسنجههای خونشناسی و بیوشیمیایی و همچنین عملکرد تولیدی گوسالههای پرواری انجام شد. روش کار: 10 راس گوساله دو رگ سرابی- هلشتاین با وزن 46/5±6/123 کیلوگرم به مدت هشت هفته با دو جیره شاهد و آزمایشی(پیاز) تغذیه شدند. پیاز حدود 10 درصد ماده خشک جیره غذایی را تشکیل میداد و بهصورت مخلوط همراه با کنسانتره در یک وعده به گوسالهها داده میشد. در انتهای آزمایش حدود 10 میلیلیتر خون از ورید وداجی گوسالهها برای تعیین فراسنجههای بیوشیمیایی و خونشناسی گرفته شد. وزنکشی هر چهار هفته یکبار و اندازهگیری خوراک مصرفی، پسمانده خوراک و همچنین آب مصرفی روزانه بهطور انفرادی انجام میشد. نتایج: مقدار گلوکز، کراتینین و کلسیم خون گروه آزمایشی نسبت به گروه شاهد بهطور معنیداری(05/0P<) بیشتر و مقدار اسیداوریک کمتر(063/0=P) بود. فراسنجههای خونشناسی گروه آزمایشی تفاوت معنیداری نسبت به گروه شاهد نداشت، ولی درصد لنفوسیت و مونوسیت در خون گوسالههای تغذیه شده با پیاز در مقایسه با شاهد افزایش (بهترتیب 09/0= P، 03/0=P) و درصد نوتروفیل و ائوزینوفیل کاهش (01/0=P ، 01/0=P) یافت. میانگین افزایش وزن روزانه گروه آزمایشی و ضریب تبدیل غذایی گوسالههای تغذیه شده با پیاز (بهترتیب 889/0 گرم در روز و 56/5) نسبت به گروه شاهد (734/0 گرم در روز و 78/6) به طور معنیداری(01/0>P) بهبود یافت، ولی متوسط وزن در طول آزمایش، مقدار ماده خشک و آب روزانه مصرفی بهطور معنیدار تحت تاثیر قرار نگرفت. نتیجهگیری نهایی: خوراندن 10 درصد پیاز به گوسالههای دورگ نر سرابی-هلشتاین نه تنها تاثیر منفی بر فراسنجههای بیوشیمیایی و خونشناسی نداشت، بلکه باعث افزایش مقادیر گلوکز و کلسیم سرم و درصد مونوسیت خون شده و میانگین افزایش وزن روزانه و ضریب تبدیل غذایی را بهطور معنیداری بهبود بخشید. | ||
کلیدواژهها | ||
پیاز؛ فراسنجههای بیوشیمیایی؛ فراسنجههای خونشناسی؛ عملکرد؛ گوساله | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 25 |