
تعداد نشریات | 45 |
تعداد شمارهها | 1,412 |
تعداد مقالات | 17,352 |
تعداد مشاهده مقاله | 55,950,615 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 18,159,439 |
تاثیر مصرف پیاز بر عملکرد تولیدی و فراسنجه های بیوشیمیایی و خونشناسی گوسالههای پرواری | ||
پژوهش های علوم دامی (دانش کشاورزی) | ||
دوره 35، شماره 2، شهریور 1404، صفحه 39-48 اصل مقاله (471.08 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22034/as.2023.53757.1679 | ||
نویسندگان | ||
شهروز بصیری* ؛ تقی هادی | ||
گروه دامپزشکی و علوم دامی، واحد سراب، دانشگاه آزاد اسلامی، سراب، ایران | ||
چکیده | ||
زمینه مطالعاتی: استفاده از پیاز در تغذیه دام راه کار مناسبی برای مصرف پسماندهها و مازاد این محصول است. هدف: این آزمایش به منظور بررسی اثرات خوراندن پیاز بر برخی از فراسنجههای خونشناسی و بیوشیمیایی و همچنین عملکرد تولیدی گوسالههای پرواری انجام شد. روش کار: 10 راس گوساله دو رگ سرابی- هلشتاین با وزن 46/5±6/123 کیلوگرم به مدت هشت هفته با دو جیره شاهد و آزمایشی(پیاز) تغذیه شدند. پیاز حدود 10 درصد ماده خشک جیره غذایی را تشکیل میداد و بهصورت مخلوط همراه با کنسانتره در یک وعده به گوسالهها داده میشد. در انتهای آزمایش حدود 10 میلیلیتر خون از ورید وداجی گوسالهها برای تعیین فراسنجههای بیوشیمیایی و خونشناسی گرفته شد. وزنکشی هر چهار هفته یکبار و اندازهگیری خوراک مصرفی، پسمانده خوراک و همچنین آب مصرفی روزانه بهطور انفرادی انجام میشد. نتایج: مقدار گلوکز، کراتینین و کلسیم خون گروه آزمایشی نسبت به گروه شاهد بهطور معنیداری(05/0P<) بیشتر و مقدار اسیداوریک کمتر(063/0=P) بود. فراسنجههای خونشناسی گروه آزمایشی تفاوت معنیداری نسبت به گروه شاهد نداشت، ولی درصد لنفوسیت و مونوسیت در خون گوسالههای تغذیه شده با پیاز در مقایسه با شاهد افزایش (بهترتیب 09/0= P، 03/0=P) و درصد نوتروفیل و ائوزینوفیل کاهش (01/0=P ، 01/0=P) یافت. میانگین افزایش وزن روزانه گروه آزمایشی و ضریب تبدیل غذایی گوسالههای تغذیه شده با پیاز (بهترتیب 889/0 گرم در روز و 56/5) نسبت به گروه شاهد (734/0 گرم در روز و 78/6) به طور معنیداری(01/0>P) بهبود یافت، ولی متوسط وزن در طول آزمایش، مقدار ماده خشک و آب روزانه مصرفی بهطور معنیدار تحت تاثیر قرار نگرفت. نتیجهگیری نهایی: خوراندن 10 درصد پیاز به گوسالههای دورگ نر سرابی-هلشتاین نه تنها تاثیر منفی بر فراسنجههای بیوشیمیایی و خونشناسی نداشت، بلکه باعث افزایش مقادیر گلوکز و کلسیم سرم و درصد مونوسیت خون شده و میانگین افزایش وزن روزانه و ضریب تبدیل غذایی را بهطور معنیداری بهبود بخشید. | ||
کلیدواژهها | ||
پیاز؛ فراسنجههای بیوشیمیایی؛ فراسنجههای خونشناسی؛ عملکرد؛ گوساله | ||
مراجع | ||
Aji SB, Ignatius K, Ado YA, Nuhu JB, Abdulkarim A, Aliyu U, Gambo MB, Ibrahim MA, Bukar MM, Imam HM and Numan PT, 2011. Effects of feeding onion and garlic on some performance characteristics of broiler chickens. Research Journal of Poultry Sciences 4(2): 22-27.
Akash MS, Rehman K and Chen S, 2014. Spice plant Allium cepa: Dietary supplement for treatment of type 2 diabetes mellitus. Nutrition 30(10): 128-1137.
Akbarnejad Nesheli M and Najafi R, 2013. Evaluation of the effect of supplementation of different levels of garlic and fresh onion on the performance and immune system of broiler chickens. Collection of papers of the 5th Congress of Animal Sciences of Iran, Isfahan University of Technology 8-9: 222-226.
An BK, Kim JY, Oh ST, Kang CW, Cho S and Kim SK, 2015. Effects of onion extracts on growth performance, carcass characteristics and blood profiles of white mini broilers. Asian-Australasian Journal of Animal Sciences 28(2): 247-254.
AOAC, 2005. Official Methods of Analysis of AOAC International. AOAC International, Maryland, USA.
Amiri M, Jelodar GA and Nazifi S, 2019. The effect of oral administration of onion extract on lipid profile, some blood parameters and performance in Torki Qashqai suckling lambs. Iranian Veterinary Journal 15(4): 126-134.
Babu PS and Srinivasan K, 1997. Influence of dietary capsaicin and onion on the metabolic abnormalities associated with streptozotocin induced diabetes mellitus. Molecular and Cellular Biochemistry 175(1-2): 49-57.
Barzegar Khandouzi M, Sharifi Sani M, Akrami R and Chitsaz H, 2014. Effects of dietary Allium cepa on growth, carcass composition and hematological parameters of common carp. Journal of Applied Ichthyology 2(2): 45-52.
Dayani O, Shirvani Z and Hajalizadeh Z, 2020. Investigating the effects of wasted onion on dry matter intake, nutrient digestibility, ruminal fermentation and blood parameters in sheep. Animal Science Journal (Pajouhesh & Sazandegi) 132: 15-28.
Fallah Huseini H, Fakhrzadeh H, Larijani B and Shikh Samani A, 2006. Review of anti-diabetic medicinal plants used in traditional medicine. Journal of Medicinal Plants 5(S2): 1-8.
Frankič T, Voljč M, Salobir J and Rezar V, 2009. Use of herbs and spices and their extracts in animal nutrition. Acta Agriculturae Slovenica 94: 95–102.
Fredrickson EL, 1995. Potential toxicity and feed value of onions for sheep. Livestock Production Science 42(1): 45-54.
Gautam S, Platel K and Srinivasan K, 2010. Higher bioaccessibility of iron and zinc from food grains in the presence of garlic and onion. Journal of Agricultural and Food Chemistry 58(14): 8426-8429.
Ghiasi Ghalehkand J, Asghari A, Sadaghian M and Ghaemmaghami S, 2014. Effects of onion (Allium cepa Linn) juice on serum values of urea, uric acid and creatinine compared with zinc sulfate supplementation in rats. International Journal of Biology, Pharmacy and Allied Sciences 3(5): 45-52.
Ghiasi Ghalehkand J, Beheshti R, Yeghane A, Aghdam Shahryar A and Hassanpour Sh, 2014. Effects of onion on serum values of glucose compared with Zn sulfate in rats. Bulletin of Environment, Pharmacology and Life Sciences 3(4): 15-19.
Gnoni GV, Paglialonga G and Siculella L, 2009. Quercetin inhibits fatty acid and triacylglycerol synthesis in rat liver cells. European Journal of Clinical Investigation 39(9): 761-768.
Haidari F, Rashidi MR, Keshavarz SA, Mahboob SA, Eshraghian MR and Shahi MM, 2008. Effects of onion on serum uric acid levels and hepatic xanthine dehydrogenase/xanthine oxidase activities in hyperuricemic rats. Pakistan Journal of Biological Sciences 11(14): 1779-1783.
Heidarpour M, Sistanian F, Aslani MR, Mohri M and Keywanloo M, 2013. Effect of long-term onion (Allium cepa) feeding on antioxidant enzymes in goat erythrocytes. Iranian Journal of Veterinary Research 14(1): 21-28.
Keyvanlou M, Aslani MR, Mohri M and Seifi HA, 2011. Clinical, haematological and biochemical evaluation of onion (Allium cepa) toxicity in goats. Revue de Médecine Vétérinaire 162(12): 593-598.
Khaki A, Fathi AF, Ahmadi AH, Rezazadeh S, Rastega H and Imani AM, 2010. Effects of quercetin & Allium cepa (onion) on blood glucose in diabetic rats. Journal of Medicinal Plants 9(33 S6): 107-112.
Kumari K, Mathew BC and Augusti KT, 1995. Anti-diabetic and hypolipidaemic effects of S-methyl cysteine sulfoxide isolated from Allium cepa Linn. Indian Journal of Biochemistry 32: 49–54.
Lampe JW, 1999. Health effects of vegetables and fruit: assessing mechanisms of action in human experimental studies. American Journal of Clinical Nutrition 70(3): 475S-490S.
Lee KH, Kim Y, Park E and Hwang HJ, 2008. Effect of onion powder supplementation on lipid metabolism in high-fat cholesterol-fed SD rats. Journal of Food Science and Nutrition 13(2): 71-76.
Lincoln SD, Howell ME, Combs JJ and Hinman DD, 1992. Hematologic effects and feeding performance in cattle fed cull domestic onions (Allium cepa). Journal of the American Veterinary Medical Association 200(8): 1090-1094.
Nobakht A and Aghdam Shahriar A, 2010. The effects of different mixtures of Malva silvestris, Alhagi maurorum and Mentha spicata medicinal plants on performance, carcass quality and blood biochemical and immunity. Journal of Animal Science 3(3): 51-63.
Samson ES, Olasunkanmi AK, Joel JS and Alfred EF, 2012. Haematological and hepatotoxic potential of onion (Allium cepa) and garlic (Allium sativum) extracts in rats. European Journal of Medicinal Plants 2(4): 290-307.
Tatfeng YM and Enitan SS, 2012. Effects of onion and garlic extracts on some immunologic cells. African Journal of Traditional, Complementary and Alternative Medicine 9(3): 374-379.
Van Soest PJ, Robertson JB and Lewis BA, 1994. Methods for dietary fiber, neutral detergent fiber and non-starch polysaccharides in relation to animal nutrition. Journal of Dairy Science 74: 3583-3593.
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 165 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 13 |